Zašto su Anasazi uzgajali ćurke ako ih nisu jeli?

Američki naučnici su na nalazištima u Juti pronašli dokaze za tvrdnju da su drevni američki urođenici uzgajali ovu živinu, ali su utvrdili da meso ove ptice nije imalo važnu ulogu u ishrani Anasaza.

Zašto su Anasazi uzgajali ćurke ako ih nisu jeli? Foto: Profimedia

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Archaeological Science pokazalo je da su oni čuvali ćurke zbog perja.

Pročitajte: Misteriozna plemena koja su odbacila modernu civilizaciju

Istraživanje je sprovedeno analizom ljudskih dlaka koje su otkrivene na jugozapadu SAD-a, na teritoriji Anasazija, čija se ishrana u najvećoj meri zasnivala na kukuruzu. Štaviše, čak 80 odsto unosa proteina i kalorija u njihovoj ishrani poticalo je od kukuruza, istakao je koautor studije R. G. Matson s Odeljenja za antropologiju Univerziteta Britanske Kolumbije.

On veruje da su do 400. godine Anasazi kuvali kukuruz u krečnoj vodi, zahvaljujući čemu su dobijali još više aminokiselina.

Pronađeni su i dokazi da su ovi drevni stavnovnici Amerike jeli velike životinje poput jelena, planinskih ovaca i krupnih zečeva – međutim, ne i ćurke.

Pročitajte: Kako jedna baka čuva ugroženi jezik američkih Indijanaca? (VIDEO)

Zbog čega su onda tako dugo brinuli o njima?

Kako objašnjava Matson, Anasazi su ćebad najpre pravili od zečjeg krzna i kože, a između drugog veka pre naše ere i na početku ove ere su se dosetili da upotrebe i perje ćuraka. S obzirom na to da se ove životinje mitare nekoliko puta godišnje, nisu morali da ih ubijaju i dugo su brinuli o njima.

Takođe, stručnjaci veruju da su ćurke imale daleko važniju ulogu nego što u ovom trenutku znamo, na šta ukazuju brojne grobnice u kojima su sahranjene upravo one.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.