I Mars bi mogao da dobije planetarne prstenove?

Sistem čestica rasutih na sličnom odstojanju od površine planete mogao bi u budućnosti da se formira i oko Marsa, smatraju stručnjaci.

I Mars bi mogao da dobije planetarne prstenove? Foto: Profimedia

Kada je 1877. godine otkrivena Crvena planeta, utvrđeno je i da oko nje kruže dva prirodna satelita – Fobos i Deimos. Ovaj prvi udaljen je danas od površine Marsa 6.000 kilometara, što je dva i po metra manje nego u vreme kada je otkriven.

Trka do Marsa: Ko će prvi sleteti na Crvenu planetu?

Kako je nedavno objavljeno u magazinu Nature Geoscience, Fobos bi jednog dana mogao da se uruši ili padne na Mars. Kako su stručnjaci izračunali, to bi moglo da se dogodi za dvadeset do četrdeset miliona godina, a posledice bi mogle da budu potpuno raspadanje meseca Fobos – što je sasvim moguće ako uzmete u obzir da je on, kako piše Science Daily, prepun rupa.

To bi dovelo do rasipanja materijala koji čini ovaj mesec, a on bi u obliku sitnih kamenova i prašine mogao da nastavi da orbitira oko Marsa, što bi bilo najsličnije Saturnovim planetarnim prstenovima. To bi moglo da potraje milionima godina, nakon čega bi se ovaj materijal rasuo po Marsu poput meteorske kiše.

Pročitajte: Da li je ovo najbolje mesto za potragu za životom na Marsu?ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.