Mi smo ono što jedemo: Bolivija

Ukoliko uživate u bananama, dopašće vam se tradicionalna kuhinja plemena Ćimane.

Mi smo ono što jedemo: Bolivija Foto: YouTube/PrintScreen

Danas ovo pleme ima oko dve i po hiljade pripadnika koji žive pored Amazona, u malim porodičnim kućama od bambusa. 

Nekad su se bavili uglavnom lovom i sakupljanjem plodova, sve dok pre 200 godina misionari nisu stigli u deo Bolivije u kojem oni žive i upoznali ih s ratarstvom. Zahvaljujući tome, oni danas gaje dosta biljaka, uglavnom pirinač, bananu i kukuruz, koji i potiče s teritorije Južne Amerike . Iako su ostale biljke veoma zastupljene, banana je dominantna u njihovoj ishrani i priprema se na različite načine. Zanimljivo je da se često čitava biljka stavlja u direktno na žar, što pruža poseban ukus. 


Foto: YouTube/PrintScreen

Porodica se često okuplja oko ognjišta koje je ujedno i kuhinja i nalazi se na otvorenom. Mlađi sede oko vatre iščekujući meso dok odrasli odlaze u lov. 

Mi smo ono što jedemo: Grenland

Ipak, za njih džungla nije opasno mesto već dom, te se i deca često šetaju tuda u potrazi za biljkama. Čak i najmlađi pripadnici plemena znaju koje su biljke otrovne, a koje jestive, pa se svi rado zaslade kokosom, dok crvene bobice izbegavaju. Deca su veoma intuitivna, što im pomaže u snalaženju u džungli. Često izlaze u pratnji pasa koji im pomažu da ulove sitne životinje koje borave u zemlji. 

Mi smo ono što jedemo: Tanzanija

Stariji ljudi su veoma vitalni jer su neprestano aktivni – svakodnevno se kreću da bi pronašli hranu. Mladi se brinu o njima, ali i oni često odlaze u lov. Ovde je veoma teško doći do hrane, pa je ovo pleme naviklo da živi neprestano u pokretu i u potrazi za hranom. 


Foto: YouTube/PrintScreen

Ulov se takođe dosta razlikuje od uobičajenog. Tako lovci često donesu armadila kojeg raspore i skuvaju, a njegov ukus je sličan piletini. Još jedna nama nepoznata životinja koje pleme Ćimane koristi u ishrani je koti, repati sisar veličine mačke koji se priprema tako što se stavi direktno na vatru. 

Mi smo ono što jedemo: Avganistan

Protein je veoma važan za ovaj narod i meso je jedini način na koji ga unose u organizam. S obzirom na to da pripadnici naroda Ćimane nemaju tu sreću da svakog dana dođu do ulova, meso se obično jede samo jednom nedeljno. Često deca uređuju životinje nakon lova, premda su stariji veoma umorni, a žene uglavnom lože vatru.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...