Kristalno oko Nunavika, krater star 1,4 miliona godina

Neobičan krater čije ime na jeziku lokalnog stanovništva znači „gde se tlo podiže“ prepun je kristalno čiste vode i vidljiv iz svemira.

Kristalno oko Nunavika, krater star 1,4 miliona godina Foto: NASA

Priča o ovoj neobičnoj rupi u tlu, koja je gotovo savršenog kružnog oblika, počinje u doba pleistocena, kada su Zemljom hodali mamuti, mastodonti, sabljozubi tigrovi i gliptodonti. Krater je nastao kada je meteor udario u Zemlju pre oko 1,4 miliona godina, a danas jezero čiji je basen spada u najstarija jezera zapadne hemisfere, o čemu svedoče slojevi sedimenta i fosili stari više stotina hiljada godina.


Foto: Profimedia

Ovo jezero, nazvano Pingualuk, sadrži izuzetno čistu vodu – njegov nivo saliniteta iznosi manje od 3 ppm, toliko čistu da ono spada u najčistija jezera na svetu i da se s površine može videti i do 35 metara. Pored toga, ono je duboko oko 400 metara, što ga čini jednim od najdubljih jezera Severne Amerike, a njegov obod se uzdiže čak oko 160 metara iznad okolnog zemljišta. Zbog toga je sam krater dobio je ime Pingualuit, što na jeziku Inuita znači „gde se tlo podiže“, a ovaj narod je dugo znao za njegove postojanje, pre svega zbog vode tako čiste da su ga, između ostalog, nazvali i Kristalno oko Nunavika.


Foto: NASA

Zanimljivo je i da Pingualuit nema pritoke i da bodu dobija isključivo zahvaljujući padavinama, a gubi je isključivo ispraravanjem.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.