Jeste li znali da je i ovo izumeo Tesla?

Predstavljamo vam pet izuma koji najčešće ne bude asocijaciju na slavnog naučnika iako su njegovi.

Jeste li znali da je i ovo izumeo Tesla? Foto: Wikimedia Commons

Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja svih vremena, a njegova briljantnost je, kao i u slučaju većine velikana, priznata tek nakon njegove smrti. Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas".

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, pa je izumeo okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja. To svi znamo, ali postoje i neki izumi za koje nismo ni svesni da su njegovi.

Ispred svog vremena: Futurističke ideje Nikole Tesle

Daljinsko upravljanje

Tesla je prvi demonstrirao korištenje daljinskog upravljanja 1898. godine kada je daljinski kontrolisao brod u "Medison skver gardenu".

Roboti

Jednim od prvih robota smatra se Teslin brod na daljinsko upravljanje. Tesla je bio nazivan “ocem robotike”.

Otkrijte: 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Električni motor

Nikola Tesla je izumeo indukcioni motor, a onaj koji se danas nalazi u poznatom automobilu na struju kompanije Tesla direktan je njegov "potomak". Tesla je 1975. godine zbog ovog izuma uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

Radio

Teslin izum radija bio je tema o kojoj se dosta raspravljalo početkom 20. veka. Italijan Markoni je tvrdio je da je on izmislio radio, ali je zapravo koristio tehnologiju koju je Tesla patentirao kako bi izvršio prvo radio emitovanje 1901. godine. Vrhovni sud SAD-a ipak je zaključio 1943. godine da je Tesla prvi izmislio radio.

„Biznis insajder“: Nikola Tesla predvideo smartfone još 1926. godine

Neonsko osvetljenje

Neonska svetla koja je Tesla prikazao 1893. godine neverovatno podsećaju na ona koja danas možemo videti u širokoj upotrebi, prenosi portal ABC.

Izvor: Newsweek (ABC/Avaz.ba)bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.