Drevni "Romeo i Julija": Priča o "ljubavnicima iz Valdara"

U blizini Mantove, 2007. godine su pronađena dva skeleta u neobičnom položaju: na dnu grobnice iz doba neolita, ostaci su ležali zagrljeni.

Drevni "Romeo i Julija": Priča o "ljubavnicima iz Valdara" Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Arheolozi su, na čelu s Elenom Marijom Menoti, procenili da je reč o paru zaljubljenih koji su živeli pre šest hiljada godina, i to o ženi i muškarcu koji nisu bili stariji od dvadeset godina.


Foto: Profimedia

Nakon što je vest o pronalasku ostataka drevnih "Romea i Julije" objavljena, radoznalci su počeli da obilaze nalazište toliko da je angažovano dvadesečetvoročasovno obezbeđenje. Vlasnik imanja na kojem su skeleti pronađeni  želeo je da igradi novi objekat na tom mestu, pa su im naučnici pronašli novi dom: premestili su ceo grob u Muzej "Ćivići" pazeći da ne razdvoje ovaj par.


Foto: Profimedia

U blizini vrata muških ostataka arheolozi su pronašli vrh strele, a pored butina žene otkrivena je duga oštrica dok su ispod njene karlice ležala dva noža. Međutim, osteološka ispitivanja su pokazala da nijedno od njih dvoje nije preminulo nasilnom smrću: nije bilo znakova preloma, mikrotrauma i sl. To je navelo arheologe na pretpostavku da je oružje najverovatnije ritualno "sahranjeno" s "ljubavnicima iz Valdara".


Foto: Profimedia

Kako su oni istakli, uzrok smrti moglo bi biti smrzavanje, što bi moglo da objasni i neobičan položaj u kojem su preminuli – moguće je da zagrljaj bio poslednji pokušaj da se ugreju.

 

Pogledajte i:slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.