Filmski program Green Fest-a

Predstavljamo vam filmove koje ćete moći da pogledate na šestom Međunarodnom festivalu zelene kulture Green fest, koji će se održati od od 18. do 20. novembra u Domu omladine Beograda.

Filmski program Green Fest-a Foto: PROMO

Ovogodišnji revijalni filmski program čini sedam ostvarenja - dobitnici višestrukiih nagrada na prestižnim festivalima širom sveta.  Festival će otvoriti nagrađivani film "Samo ti jedi"(Just Eat It), koji nas vodi kroz priču o uzrocima i posledicama nerazumne potrošnje i bacanja hrane. Film otkriva neverovatnu činjenicu da preko 40% uzgajene hrane završi na deponiji, dok jedan deo čovečanstva gladuje.

Green fest je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne i izložbene programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima.

Pored ovog ostvarenja, posetioci će imati priliku i da pogledaju dva filma čiji je izvršni producent Leonardo Dikaprio - "Virunga" i "Cowspiracy: Tajna održivosti"(Cowspiracy: The Sustainability Secret).

Film "Virunga" je triler koji stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila, između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu.  U prethodnoj godini bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji dokumentarni film i osvojio je još 51 nagradu širom sveta.

“Cowspiracy” je još jedno briljantno ostvarenje koje govori o temi koja se retko spominje, čak i među organizacijama koje se bave životnom sredinom. Stočarstvo i mesna industrija imaju primat u zagađivanju životne sredine, a reditelj Kip Anderson shvata (i dobija upozorenja) da su mnogi pre njega, koji su se bavili ovom temom, zbog toga izgubili živote.

"Bicikl protiv automobila" (BIKES vs CARS), priča o pojedincima i grupama koje žele da vrate bicikle i biciklističke staze na ulice gradova, uprkos velikom broju protivnika. Ni jedna strana nije spremna da popusti, ali se stvari, širom sveta menjaju. Ko će pobediti?

Film "Zemljani" (Planetary) nam donosi priču o ljudskoj filozofiji života i nedostatku poštovanja svih ostalih vrsta na Zemlji. Da li je moguće da se naše ponašanje prema biljkama i životinjama promeni? Da li nam je jasno da smo svi Zemljani?

Osvajač značajnog broja nagrada, film "Revolucija" (Revolution) će zatvoriti ovogodišnji festival. Nakon prvog filma o ajkulama (Sharkwater), reditelj Rob Stjuart počinje sa snimanjem sledećeg filma, ali stanje koje zatiče u okeanima ga navodi da potpuno promeni scenario, i snimi izuzetno inspirativan film o globalnom stanju na Planeti.

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, ali i teme klimatskih promena, biće prikazivan film iz selekcije festivala od pre tri godine - "Era Glupih" (The Age of Stupid). Budućnost, 2055. godina, nije mnogo ostalo od sveta koji poznajemo osim velike arhive, koju čuva nadzornik (oskarovac Pete Postelewait) i pregleda snimke iz današnjice, pitajući se: "Zašto nismo ništa uradili dok smo imali priliku?"

Pored revijalnog filmskog programa, svakog dana na reportoaru će se naći veliki broj radionica predavanja i panel diskusija kao i takmičarski filsmki program u okviru koga će biti prikazano 90 najboljih filmova. Ulaz je i ove godine besplatan, ali zbog ograničenih kapaciteta sala potrebno je rezervisati ulaznicu na sledećem linku http://greenfest.rs/index.php/sr/screen. Festivalske vesti se mogu pratiti i na FB stranici www.facebook.com/GreenFest/.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda - Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.