Jeste li znali da GPS sistem ne bi funkcionisao bez Ajnštajnove genijalnosti?

Iako se čini kao veoma savremena tehnologija, GPS sistem zapravo koristi mnogo starije principe fizike.

Jeste li znali da GPS sistem ne bi funkcionisao bez Ajnštajnove genijalnosti? Foto: Profimedia

Po Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, opažaj i rezultati se menjaju u zavisnosti od kretanja i položaja posmatrača. Kada se ova činjenica primeni na vreme, dolazimo do važnih zaključaka o GPS-u. Vreme je za Ajnštajna relativan pojam koji se drugačije doživljava iz različitih sistema. 

Pročitajte i: Magija merenja tačnog vremena (VIDEO)

GPS, ili Global Positioning System, zapravo funkcioniše tako što se šalje satelitski signal vašem GPS-u prijemniku koji se nalazi u telefonu i beleži vreme dolaska signala i meri vreme dolaska različitih signala s različitih satelita na raznim lokacijama. Dobijeni nalazi koji zavise od vremena dolaska različitih satelita određuju gde se tačno nalazite. Ovaj princip se nazvan triangulacija.

Saznajte i: Časovnik koji kasni samo sekundu na svakih 15 milijardi godina

Dakle, GPS sistemi funkcionišu tako što se na osnovu sata koji se nalazi u satelitima zajedno sa signalom šalju i informaciju o vremenu. Ovi vremenski rezultati se ispravljaju zbog činjenice da vreme satelita u orbiti teče mnogo sporije u odnosu na vreme koje pokazuje mobilni telefon na površini Zemlje. 

Otkrijte i: Da li je Ajnštajn pogrešio?

Nakon korekcije signala koji je poslat na Zemlju, proračunava se brzina koja je potrebna signalu da stigne i na osnovu toga se određuje položaj u kojem se nalazi mobilni uređaj. Bez ispravljanja vremena koje se zasniva na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, GPS ne bi funkcionisao jer bi ignorisao činjenicu o proticanju vremena u satelitima. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.