Mi smo ono što jedemo: Grenland

Na samom jugu Grenlanda, na gotovo nepristupačnom terenu, žive ljudi čija se ishrana bazira na mesu. Mnogo mesa.

Mi smo ono što jedemo: Grenland Foto: Profimedia

Stanovnici Isertoka love dva puta nedeljno, a pripremaju se tako što po nekoliko slojeva odeće. Odlaze na zaleđeno jezero tražeći mesta na kojima je led najtanji. Osim životonja koje žive pod ledom, ovaj narod konzumira i artičke ptice koje se pripremaju na ledu. 

Mi smo ono što jedemo: Tanzanija

Meso se potom zaledi i skladišti u kese, a nije redak slučaj da se konzumira i živo. 

U centru sela se nalazi skladište u kojem cela zajednica odlaže hranu koju koristi kad se potroše zalihe. Ovde se smešta i hrana koja se daje psima, a to su uglavnom ostaci, kosti, a često i čitavi delovi životinja. Psi se kvalitetno hrane jer moraju da ostanu snažni jer stanovnicima Isertoka pomažu u lovu. 


Foto: Profimedia

Ovdašnji lovci često hvataju foke, što zahteva veštinu, brzinu i okretnost – one tek na kratko izlaze iz vode. Prava poslastica džigerica foke koja se jede isključivo sirova. Svaki lovac je ujedno i mesar. 

Mi smo ono što jedemo: Avganistan

Za praznike i rođendane trude se da jedu samo tradicionalnu hranu – morske plodove i lososa koji se pripremaju dimljenjem. 

Deo tradicionalnog jelovnika je i meso polarnog medveda. Stanovnicima Isertoka je i zakonom dozvoljeno da ulove 30 medveda godišnje i to smeju da praktikuju samo domoroci. Ono što je zanimljivo je da sve meso polarnog medveda dobija lovac koji prvi vidi ovu životinju, a ne onaj ko je i ulovi.

Pogledajte i: Nomadi iz nužde

Pogledajte reportažu National Geographic-a o načinu ishrane u ovom kutku sveta.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.