Priča o „Spasiocu sveta“: Kako se danas otkrivaju davno izgubljena remek-dela?

Jeste li se ikada zapitali kako je moguće da naučnici uspevaju da prepoznaju original koji je bio izgubljen vekovima, uprkos desetinama vernih kopija izrađenih za to vreme?

Priča o „Spasiocu sveta“: Kako se danas otkrivaju davno izgubljena remek-dela? Foto: Profimedia

Andrej Baterfild, trgovac umetninama, veruje da je pronašao skulpturu koju je 1430. godine napravio Donatelo, a još 2011. godine je otkrivena stotinama godina izgubljena slika Leonarda da Vinčija  „Spasilac sveta“. Zbog čega se ova dela tek sada pojavljuju?

Zanimljivo je da ova umetnička dela nisu bila zaista „izgubljena“. Donatelova statua i Da Vinčijeva slika bile su poznate u okviru nekih kolekekcija, ali se smatralo da su ih napravili drugi umetnici.

Ponovno otkrivanje

Misterija platna: Izgubljene slike pronađene ispod čuvenih dela

Martin Kemp, profesor istorije umetnosti s Univerziteta u Oksfordu, istakao je ovaj problem nagovestivši da postoje različiti kriterijumi  po kojima se određuje autentičnost umetničkog dela. Ovi kriterijumi podrazumevaju da delo treba da ispitaju stručnjaci u različitim naučnim oblastima – istorijskim i umetničkim. Njihov zadatak je da vrate „stare majstore u život. “

Kao stručnjak u umetnosti i neko ko je skoro čitav život proučavao Da Vinčija, Donatela i ostalih renesansnih umetnika, Kemp kaže da je gotovo svakodnevno dobijao dela za analizu za koja su njihovi vlasnici tvrdili da su nastala Leonardovom kičicom. Međutim, pre nekoliko godina, zatraženo je njegovo stručno mišljenje u vezi sa slikom za koju su mnogi stručnjaci tvrdili da je originaL. 

Otkrijte i: Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"?

Radi se o delu Salvator Mundi ili „Spasilac sveta“. Do sada je pronađeno više od dvadeset kopija ove slike nastalih kroz istoriju, a sve dok do nedavno nije bio poznat original. 


Foto:Profimedia

Slika je bila u veoma lošem stanju, prljava i loše preslikana (stara tehnika restauracije je podrazumevala da se slika prefarba preko okrnjenog područja), te se zbog toga dugo smatralo da je to samo jedna od kopija.  

Fascinantno: Skriveni brojevi i slova u oku Mona Lize

Ipak, kada je slika očišćena, mogao se uočiti njen pravi kvalitet. Rendgenski zraci su dali neverovatan trag – umetnik je najpre oslikao Hristove slike u drugačijoj pozi, a kasnije je promenio mišljenje i prefarbao je sliku. Ovo otkriće je veoma značajno zato što su sve kopije pokazivale sliku s konačnom pozicijom prstiju.  

Tako se pokazalo da se radi o originalu koji je zaista naslikao Leonardo da Vinči. 

Među mnogim karakteristikama Da Vinčijevog slikarstva koje je Kemp uočio na slici Salvator Mundi, najkarakterističnija je sfera koja se nalazi u Hristovoj ruci. Druge verzije pokazuju Hrista koji drži globus što simbolizuje svet, ali ona koju je zaista naslikao Leonardo Da Vinči prikazuje Hrista koji u ruci drži providnu sferu što ukazuje na to da Hrist zapravo drži nebo u rukama. 

Zanimljivo: Žena koja vidi 100 puta više boja od prosečne osobe

Druga izgubljena umetnička dela imaju slične tragove. Stručnjaci su 1991. godine pronašli da je slika „Bogorodica s karanfilima“, za koju se do tada mislilo da je kopija zapravo original koji je naslikao Rafaelo.


Foto: Profimedia

U slučaju Donatelove statue, rendgenski znaci i stilski faktori ukazuju na to da se zaista radi o originalu. Ipak, ne prihvataju se sva novotokrivena dela olako, jer se uzima u obzir i subjektivnost samih stručnjaka. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...