CPN tribina: Dekodiranje mitova - Kako je Avelj postao Kain

U sredu, 21. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, Centar za promociju nauke organizuje još jednu u nizu CPN tribina koje aktuelnim i zanimljivim temama iz meseca u mesec privlače brojnu publiku. Ovomesečnu naučnopopularnu temu „Dekodiranje mitova“, kao i obično, učesnici CPN tribine će osvetliti iz raznih uglova.

CPN tribina: Dekodiranje mitova - Kako je Avelj postao Kain Foto: PROMO

Na CPN tribini „Dekodiranje mitova“ učestvuje jedan od najboljih poznavalaca klasičnih mitova u Srbiji, dr Vladeta Janković, inače profesor u penziji Filološkog fakulteta u Beogradu. O odnosu mita i nauke govori dr Sofija Stefanović, arheolog i jedini dobitnik prestižnog evropskog ERC granta u Srbiji, sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Iz ugla psihologije i sociologije, mitove će osvetliti dr Oliver Tošković, psiholog iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju u Beogradu i dr Aleksej Kišjuhas, kolumnista lista ”Danas” i sociolog sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN.

U mitovima se kriju znanja koja su višestruko korisna i u našoj svakodnevnici. Njihovo razumevanje pomaže da shvatimo svet. Mitovi se često pogrešno tumače, ali povremeno daju korisne smernice i za nauku. Zahvaljujući velikom interesovanju za mitove , jedan od pionira arheologije, Hajnrih Šliman je uspeo da otkrije lokaciju drevne Troje, tako što je čitajući ”Ilijadu” uporedio podatke iz Homerovog epa sa predelima Male Azije.

Tribina ”Dekodiranje mitova” je zapravo inspirisana temom ”Kako je Avelj postao Kain” iz drugog broja časopisa „Elementi“, koji je izašao 2. oktobra. Kao prvi domaći ilustrovani naučnopopularni časopis, “Elementi” okupljaju autore i naučne novinare iz brojnih domaćih i regionalnih medijskih kuća, kao i najtalentovanije mlade autore.

- Kako je Avelj postao Kain -

Sreda, 21. oktobar, 19. časova, Velika sala SKC

Učesnici:

• Dr Vladeta Janković, profesor u penziji, Filološki fakultet u Beogradu

• Dr Sofija Stefanović, arheolog, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta 

• Dr Oliver Tošković, psiholog, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju

• Aleksej Kišjuhas, kolumnista lista ”Danas” i sociolog, Univerzitet u Novom Sadu

Moderator:

• Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPNbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.