Zašto žirafe imaju tako duge vratove?

Iako, kao i ljudi, imaju po sedam vratnih pršljenova, žirafe su bića s najdužim vratovima na svetu. Kako je to moguće?

Zašto žirafe imaju tako duge vratove? Foto: Profimedia

Kako objašnjavaju naučnici, njihov treći vratni pršljen dugačak je koliko i, recimo, ramena kost čoveka.

Produženje vrata žirafe odvijalo se u dvema fazama, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u naučnom magazinu Royal Society Open Science, a stručnjaci smatraju da su se njeni vratni pršljenovi najpre izdužili prema glavi, a nekoliko miliona godina kasnije i prema repu.

Žirafe u opasnosti od izumiranja: Zbog čega ih je sve manje?

Ipak, stručnjaci još uvek ne mogu da se slože u vezi s tim šta je dovelo do ovako značajnog koraka u evoluciji žirafa: dosezanje viših biljaka, odbrana od predatora ili nešto treće. Kako bi utvrdili šta je pravi razlog, tim naučnika na čijem je čelu Melinda Danovic s njujorškog Koledža za osteopatiju uporedio je 71 pršljen čak jedanaest različitih vrsta koje pripadaju porodice Giraffidae, od kojih je devet vrsta izumrlo.


Foto: Profimedia

„Zanimljivo je da to produžavanje vrata nije bilo dosledno. U prvoj fazi se produžio samo prednji deo trećeg vratnog pršljena kod jednog dela ove vrste, a u drugoj fazi se produžio i zadnji deo“, istakao je koautor studije Nikos Solounijas. „Današnja žirafa je jedina vrsta koja je prošla kroz obe ove faze, zbog čega ima tako dug vrat.“

Pogledajte: Psi laju, mačke mjauču, a žirafe... (AUDIO)

Uz to, stručnjaci su utvrdili da je ovo produžavanje započelo i pre nego što se ova porodica životinja uopšte formirala – pre čak 16 miliona godina. Štaviše, mogući predak ovih životinja Prodremotherium elongatum je pokazivao znake ovog produžavanja pršljenova pre čak 25 miliona godina.

Ono što je posebno interesantno jeste da se vrat okapija, još jednog pripadnika porodice Giraffidae, skraćivao dok se vrat žirafa produžavao.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...