Kod Jabuke prvi put snimljen ogromni morski vrag (VIDEO)

Naučnici Instituta „Plavi svijet“ nedavno su u jadranskom moru snimili goluba uhana, vrstu raže koja je na ovim prostorima poznata i kao morski vrag.

Kod Jabuke prvi put snimljen ogromni morski vrag (VIDEO) Foto: Wikimedia Commons

„Iako je sve do nedavno smatran retkim posetiocem, istraživanjem smo utvrdili da je u otvorenom delu Jadrana redovno prisutan tokom toplijeg dela godine“', pišu naučnici.

Na osnovu novih studija, stručnjaci procenjuju da u Jadran leti iz Sredozemnog mora uđe preko tri hiljade uhana.

Golub uhan (Mobula mobular) riba je iz reda pravih raža (Rajiformes). Može da poraste do 520 centimetara dužine i 300 kilograma težine, tako da spada među najveće ribe Jadrana. Kod nas ga još zovu i morski vrag. Spada u isti red morskih bića kao i manta (Manta birostris), koja je jedna od najvećih riba sveta. Živi u otvorenom moru, gde se hrani malim pelagijskim rakovima i ribicama. Leđa su mu tamne, a stomak svetle boje – gotovo beo. Ima dugačak, tanak rep, a blizu njegove osnove smeštena je nazubljena bodlja povezana s otrovnim žlezdama. Ime je dobio po karakterističnim nastavcima na glavi koji podsećaju na uši ili rogove kakvi se pripisuju đavolu.

Draško Holcer iz „Plavoga svijeta“ kaže su golubovi uhani veliki već prilikom izleganja iz jaja koje ženka nosi oko dve godine, a već tada imaju raspon krila veći od metra.

Izvor: tportalostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.