Prijateljstvo između psa i geparda nije neobično koliko zvuči (VIDEO)

Ukoliko ste pomislili da je drugarstvo poput onog koje se javilo između Kumbalija i Kaga retko, prevarili ste se – sve više zooloških vrtova odgaja mladunce divljih mačaka spajajući ih sa psima.

Prijateljstvo između psa i geparda nije neobično koliko zvuči (VIDEO) Foto: YouTube/PrintScreen

Dobro poznati neprijatelji psi i mačke konačno su se združili. 

Pre nekoliko dana, svet je obišla vest o gepardu Kumbaliju i labradoru Kagu. Mladunče geparda koje živi zoološkom vrtu „Metro Ričmond“ u Virdžiniji nije dobijalo dovoljno majčine pažnje, pošto ženka geparda nije imala dovoljno mleka, te su brigu o njemu preuzeli čuvari.

Saznajte: Jesu li mačke u potpunosti pripitomljene?

Tehnika veštačke ishrane ove malog geparda je bila uspešna, ali postojalo je nešto što niko u zoološkom vrtu nije mogao da mu pruži – društvo i nežnost. 

Kako rastu, mačke su uvek negde na ivici – od toga da ih vrebaju predatori do toga da su sami predatori, spremni za akciju. U okruženju kakvo je zoološki vrt, ova negativna energija nema gde da ode, te su mačke, čak i veoma male, pod velikim stresom. 

Inspirisani uspehom zoološkog vrta u San Dijegu, mnogi zoološki vrtovi su počeli da odgajaju zajedno štenad i mladunčad geparda, kako bi smanjili stres ovih mačaka, ali i usmerili njihovu divlju prirodu. 

Zanimljivo: Upoznajte Korduroja, najstariju mačku na svetu

Kumbali i Kago su veoma brzo postali kao braća. 

Ova čudna kombinacija deluje: psi koji se druže s mačkama su najčešće pastirski ili oni koji su deo spasilačkih ekipa, te imaju umirujući uticaj na druge i tolerantni su na igre geparda koje uključuju čak i kandže i zube. 

Psi su, takođe, dobri učitelji i uče geparde kako da se što bolje socijalizuju, što mladi gepardi obično uče od svojih majki, braća i sestara. 

Pogledajte: Kako divlje mačke reaguju kada stanu ispred ogledala? (VIDEO)

Zanimljivo je da su ove dve vrste u divljini i dalje neprijateljski raspoložene. Takav i slučajevi postoje u nekim delovima Afrike. gde gepardi koji žive u divljini uništavaju stoku lokalnog stanovništva, koje je, kako bi zaštitilo svoju stoku, ubilo preko tri hiljade geparda, što je ovu populaciju skoro prepolovilo. Delimično rešenje devedesetih godina je pružila neprofitna organizacija Cheetah Conservation Fund, koja je dresirala pse da oteraju geparda pre nego što poljoprivrednici uzmu oružje. Ovaj program je bio veoma uspešan i smanjio je ubistva geparda za čak 80 posto.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.