Otkrivena nova vrsta pacova

Neobična životinja koja je prvi put viđena 2013. godine konačno je opisana i dobila ime. Po čemu se ona razlikuje od svojih poznatijih rođaka?

Otkrivena nova vrsta pacova Foto: Profimedia

Ova životinja dobila je ime po svom nosu – Hyorhinomys stuempkei („pacov svinjskog nosa“), a prvi zatočen primerak uhvaćen je na indonežanskom ostrvu Sulavesi, kada su ga naučnici uhvatili u mrežu.

Među njima se nalazio i Džejkob Eselstin, kustos muzeja u Luizijani, koji tvrdi da ne postoji nijedan glodar sa sličnim nosem, ali ni sa sličnim sinusnim sistemom. 

Saznajte: Kako pacovi spasavaju živote u Africi

Eselstenu ovo nije prvo važno otkriće. Pre nekoliko godina, otkrio je sulaveskog vodenog pacova i pacova-krticu.  


Foto: Profimedia

Međutim, vrsta Hyorhinomys stuempkei je potpuno drugačija. Osim drugačijeg sinusnog sistema, ova vrsta pacova je drugačije građena od ostalih poznatih glodara. Uz to, ima dugu njušku, kao i većina pripadnika ove vrste, ali je ona mnogo veća i isturena. Ovo je navelo istraživače da pretpostave da Hyorhinomys stuempkei možda nije samo jedna vrsta pacova, već da pripada odvojenom rodu. 

Otkrijte: Njujorku zbog pacova preti kuga?

Eselsen navodi i da mu nije poznato da ijedna druga vrsta pacova poseduje tako duge očnjake, koji mogu da porastu i do 20 milimetara. 

Pogledajte: Kako da ulovite miša ili pacova bez ubijanja? (VIDEO)

Za razliku od ostalih sisara, ovaj glodar nema pokretnu vilicu, a jede isključivo crve i larve.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.