Salinas, selo u kom se dečaci rađaju kao devojčice

Jedna od devedeset beba u ovom selu u Dominikanskoj Republici rađa se s neobičnim stanjem.

Salinas, selo u kom se dečaci rađaju kao devojčice Foto: Profimedia

Naime, dva procenta dece u Salinasu dolazi na svet u telu devojčice da bi u dvanaestoj godini dobilo – muški polni organ.

Kako objašnjavaju stručnjaci, do ovog poremećaja dolazi usled nedostatka enzima 5-alfa reduktaze, usled čega se zaustavlja uticaj muških polnih hormona. Zato se i kod osoba koje su genetski muškog pola formiraju polni organ koji oblikom podseća na vaginu, a kada u pubertetu poraste nivo testosterona, razvija se penis.

Pročitajte: Virdžina - Treći pol

Ovo stanje je otkriveno sedamdesetih godina prošlog veka, kada su naučnici Univerziteta „Kornel“ posetili Dominikansku Republiku, a neki stručnjaci veruju da je ono češće u Salinasu nego u nekim drugim sredinama iz prostog razloga što je ovo selo tako izolovano.

Jedan od mladića kojem se upravo to dogodilo je dvadesetčetvorogodišnji Džoni, koji je u detinjstvu bio devojčica po imenu Felisiti. On i drugi muškarci koji su u detinjstvu smatrani devojčicama nazvani su Guevedoces – što bukvalno znači „penis u dvanaestoj“.

Pogledajte: Jedinstvene frizure pripadnica afričkog plemena – svojevrsni simboli

„Nikad mi se nije dopadalo da oblačim haljine i, kada su mi kupovali igračke za devojčice, nisam se interesovao za njih – a kad bih video grupu dečaka, prišao bih im da se igram loptom s njima“, objašnjava Džoni za Bi-Bi-Si.

U dvanaestoj godini, Felisiti je postala Džoni.

„Govorili su da sam đavo, ružne stvari, ružne reči, a ja nisam imao drugog izbora osim da se pobijem s njima jer su prešli granicu“, rekao je Džoni.

Otkrijte: Neobičan talenat plemena Igorotbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.