Da li je obrok pripremljen u mikrotalasnoj pećnici zaista štetan?

U Americi se ovaj mali kućni aparat upotrebljava više od 60 godina, a za to vreme mnogi su isticali da je ovaj izuzetno nebezbedan način pripreme hrane.

Da li je obrok pripremljen u mikrotalasnoj pećnici zaista štetan? Foto: Shutterstock

"U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane", kaže za Hafington POst dr Gaj Krozbi, nutricionista s Harvarda.

Pročitajte: Kako radi mikrotalasna pećnica?

"Mikrotalasna rerna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja", pojasnio je Krozbi.

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još "moćniji". To se odnosi na primer na antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i pak beta karoten u šargarepi.

Kuvanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane.

Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

"Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature", pojašnjava dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju.

Ali koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.

Dr Suzen Niki, nutricionistica s Univerziteta Viskonsin-Medison, deli njegovo mišljenje.

Saznajte: Hoće li ova hrana uskoro nestati?

"Isecite hranu na veće komade i kuvajte je na pari brzo pre serviranja. Kuvanje na pari i pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici su najbolje metode brzog kuvanja."

"Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuvate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj rerni, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani", pojašnjava i dr Apim Data, profesor biologije s Univerziteta Kornel.

Izvor: b92bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...