„Najružnija životinja na svetu“ pred izumiranjem?

Australijski naučnici upozoravaju da je grudvasta riba sve ugroženija.

„Najružnija životinja na svetu“ pred izumiranjem? Foto: Profimedia

Na prirodnom staništu vrste Psychrolutes marcidus, na istoku Australije, došlo je do prekomernog ribolova. O ribi koja može da poraste do 30 centimetara, a živi na dubini od 800 metara, malo se zna, ali se često u poslednje vreme sve češće zaplete u ribarske mreže namenjene drugim morskim stanovnicima.

Životinje još veruju ljudima: Kit „zatražio pomoć“ od ribara (VIDEO)

Ova riba prikupila je preko 10 hiljada glasova na konkursu za odabir službene maskote Društva za zaštitu ružnih životinja, čime je dobila "titulu" najružnije životinje na svetu.

Premda nije jestiva, živi s morskim bićima koja se love zbog jela, kao što su morski rakovi i jastozi. Stručnjak za morske dubine profesor Kalum Roberts ističe da grudvasta riba, koju mnogi nazivaju najružnijom i najtužnijom ribom na svetu, ima zašto da bude tužna.

Australija: Riba se kreće kopnom i guši predatore (VIDEO)

"Te ribe su vrlo osetljive kad se uhvate u ribarske mreže, a koliko znamo, žive samo u ovim vodama", objasnio je. "Ne možemo da zabranimo dubinski ribolov, a njihovo stanište je veličine Pariza. Premda ga još nismo u potpunosti istražili, postoji mogućnost da ga uništimo pre nego što saznamo nešto o njemu."

Izvor: Geekbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...