Zašto su masovna ubistva tako česta u Americi?

U SAD-u je zabeležen svojevrstan paradoks: stopa kriminala opada, ali je broj osoba koje pokušavaju ili uspevaju da ubiju veći broj ljudi odjednom u porastu, ističe FBI.

Zašto su masovna ubistva tako česta u Americi? Foto: Profimedia

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da, iako u Sjedinjenim Američkim Državama živi svega pet odsto ukupne ljudske populacije, čak 31 odsto masovnih ubica živi u ovoj zemlji. Razlozi za to su složeni, ističu istraživači, ali podaci pokazuju da bi dostupnost oružja i opsesija slavom mogli biti na vrhu spiska razloga.

Pročitajte: Da li su masovne ubice nužno i psihopate?

U SAD-u živi više vlasnika oružja nego bilo gde u svetu, a jača je i želja za slavom, objašnjava Adam Lankford, profesor Univerziteta u Alabami i autor ove studije.


Foto: Profimedia

Da je žudnja za naslovnim stranama umešana u motivaciju za izvršenje zločina, mogla bi da potvrdi i činjenica da mnogi od ovih masovnih ubica prenose ubistvo uživo, putem interneta, ili pre ubistva vode „vlogove“ kojima žele da privuku pažnju na sebe i svoje namere.

„Naročito je to slučaj s mlađima – žele pažnju“, kaže Meri Maskari, sestra na forenzičkom odeljenju Univerziteta u Bingamtonu.

Crna inspiracija: Kako masovne ubice dobijaju ideje?

Što se tiče nemalog broja vlasnika oružja, Lankford ističe da ga ovaj podatak nije iznenadio, ali je iznenađujuće to koliko je veza između brojnog legalnog posedništva oružja i masovnih ubistava snažna – čak i kada je iz analize isključio SAD, ispostavilo se da je ovaj uzrok postojan. Tako se, recimo, pokazalo da Švajcarska i Finska, dve zemlje relativno niske stope kriminala, koje imaju visok procenat vlasnika oružja, imaju i više masovnih ubica nego što bi se očekivalo.

Da li je ova žena najmasovniji evropski serijski ubica?ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.