Drvena figura pronađena u Rusiji dva puta starija od piramida

Misteriozni drveni idol koji je pronađen na istoku Rusije u XIX veku star je čak 11.000 godina, smatraju nemački stručnjaci.

Drvena figura pronađena u Rusiji dva puta starija od piramida Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Datiranje ugljenikom potvrdilo je da je Šigirski idol najstarija drvena skulptura ikada pronađena, ali se ispostavilo da je ona još starija nego što su naučnici verovali – ranije su smatrali da je figura napravljena pre 9.500 godina.

Pogledajte: Jedna od najstarijih mapa sveta pronađenih do danas

„Rezultati su nadmašili naša očekivanja“, istakao je Tomas Terberger, jedan od najučnika koji je učestvovao u datiranju. „Ovi podaci su veoma važni za međunarodnu naučnu zajednicu, za razumevanje razvoja civilizacije i umetnosti Evroazije i čovečanstva uopšte.“

Stručnjaci smatraju da je Šigirski idol delo pripadnika neke drevne civilizacije koji ju je izrezbario u duhovne svrhe, a na njoj je napisan tekst na nekom izgubljenom jeziku. Naučnici još uvek ne uspevaju da ga dešifruju.

Upoznajte: 10 najstarijih gradova Evrope

Kada je pronađen, Šigirski idol je bio visok 5,3 metra, a danas iznosi 2,8 jer su određeni delovi nestali tokom sovjetske ere. On je danas izložen u Arheološkom muzeju „Sverdlovsk“ u Jekaterinburgu.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.