Fric Cviki, brilijantan astrofizičar čiji doprinos nauci je potcenjen

Tokom 1930-ih, vizionar i naučnik, Fric Cviki bio je jedno od najvećih imena u oblasti astronomije, ali ne i najomiljenijih. Saznajte njegovu priču.


Iako se Zviki protivio teoretskim normama u nauci u to vreme, kolege su ga smatrale oholim i drskim. "Astronomi su sferična kopilad", izjavio je Zviki. "Bez obzira kako gledate na njih, oni su samo kopilad". On je kritikovao svoje kolege, neke i po imenu, u uvertiri njegovog objavljenog kataloga o kompaktnim galaksijama.  Takođe, optuživao je kolege naučnike za krađu njegovih ideja i prikrivanje sopstvenih grešaka. Navodno, jednog svog saradnika, Valtera Bada nazvao je "nacistom" tokom Drugog svetskog rata.

Džesi Grinstein, bivši šef odeljenja za astronomiju na Kalifornijskom univerzitetu za tehnologiju, je izjavio: "Nisam ga voleo kao čoveka. Bio je sujetan i egocentričan. Zviki je imao ogroman objekat za proizvodnju novih radikalnih ideja, od kojih su se neke ispostavile kao tačne, ali mnogi od nas su želeli da nije bio toliko ohol u svom radu".

Zvikijeva ćerka, Barbarina uputila se sama na misiju da promeni ono što smatra nepravednom percepcijom njenog oca. Ona takođe želi da njen otac dobije zasluženo mesto u naučnoj istoriji.

"Pojedine izjave, poput "sferičnih kopiladi" i "nacista" su štampane u knjizi Ričarda Prestona First Light, objavljenoj posle Zvikijeve smrti," objašnjava Barbarina.  Takođe, ona veruje da su se kolege sa Kalifornijskog univerziteta za tehnologiju držale podalje od Zvikija zato što su bili osramoćeni, zavidni i iz strahopoštovanja prema njemu.

Barbarina namerava da prenese svoj "krstaški rat" i na sina. Ali kako vreme prolazi, problemi ličnosti vizionara Zvikija bivaju zaboravljeni u korist njegovih naučnih dostignuća. Nažalost, većina nije bila cenjena dok je bio živ.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.