Zanimljivosti o aligatorima: Da li znate sve o ovim druželjubivim reptilima?

Po čemu se razlikuju od krokodila, čime se hrane, kako najčešće provode vreme... Saznajte nekoliko zanimljivosti o aligatorima.

Zanimljivosti o aligatorima: Da li znate sve o ovim druželjubivim reptilima? Foto: Profimedia

Aligatori su veliki predatori, pripadnici reda krokodila, ali se ova dva reptila veoma razlikuju.

Aligator se ističe po svojoj širokoj, zaobljenoj njušci i crnoj boji. Takođe, svi njegovi gornji zubi se mogu videti čak i kada su mu usta zatvorena. S druge strane, krokodili imaju uske, šiljate njuške, sivo-zelenu boju i samo im se četvrti zubi na donjoj vilici mogu videti kada su im usta zatvorena.

Saznajte: Zašto krokodili gutaju kamenje?

Postoje dve različite vrste aligatora i oni variraju u veličini. Američki aligator može da poraste do 3,4 metra i da dostigne težinu od 454 kilograma. Kineski aligator su manji i mogu da narastu do 1,5 metara i da teže oko 22,7 kilograma.

Američki aligatori su nastanjeni u južnom delu Sjedinjenih Američkih Država, od Severne Karoline do Teksasa, dok su kineski aligatori nastanjeni u istočnom delu Kine, blizu Pacifika.

Pogledajte: Vidra pojela aligatora

Kada je reč o njihovim socijalnim navikama, oni druželjubiva stvorenja koja najčešće ostaju u grupama i vreme rado provode izloženi suncu i u kupanju. Zbog toga što nisu sposobni da telesnu temperaturu kontrolišu interno, kada im je vruće, ulaze u vodu, a u suprotnom se sunčaju. Iako deluju nezgrapno na kopnu, u vodi su veoma vešti lovci. Mogu da plivaju brzinom i do 32 kilometara na sat, a na kopnu trče i do 17 kilometara na sat.

Nisu mnogo probirljivi kada je ishrana u pitanju. Mesožderi su, pa se tako hrane ribom, pticama i sitnim sisarima, ali ponekad se počaste i voćem, što se baš uobičajeno za tipične mesoždere.

Aligatori se pare u junu. Muški članovi vrste su sposobni da oplode više puta u jednoj sezoni parenja, dok su ženke sposobne na samo jedno parenje tokom sezone. I kineski i američki aligatori mogu da polože približno isti broj jaja, a on iznosi od 10 do 50 po parenju.

Reč aligator potiče od španske reči el lagarto, što znači gušter.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...