Celo selo boluje od iste neobične bolesti?

Od 800 stanovnika brazilskog naselja Areras čak 600 sigurno nećete sresti na ulici ukoliko je dan topao i sunčan.

Celo selo boluje od iste neobične bolesti? Foto: Profimedia

U državi Sao Paulo, u naselju Araras, čak 600 ima vrlo redak i vrlo težak poremećaj zvan Xeroderma Pigmentosum. Zbog ove bolesti stanocnici Ararasa ne smeju da izađu napolje vrelim letnjim danima. Ono im u vrlo kratkom roku bukvalno sprži kožu.

Jeste li znali da postoji "vampirska bolest"?

"Zbog te bolesti već sam izgubio jedno oko, a drugo ne mogu da zatvorim. Zatvoren sam u kući, jer ako izađem, odmah osetim kako mi sunce prži kožu", rekao je za Daily Mail meštanin Đalma Jardin.

Zbog te užasne bolesti seljane u Brazilu nazivaju i vampirima. I ne samo što imaju teške opekotine - oboleli stanovnici Ararasa mogu dobiti rak kože čak i ako su kraće vreme izloženi sunčevim zracima.

Saznajte: Kako prašina iz Sahare dospeva do Brazila? (VIDEO)

I dok se po selu šire razne teorije - od toga da se bolest prenosi polnim putem do toga da je reč o božjoj kazni - stručnjaci objašnjavaju da je reč o naslednom genetskom poremećaju. Većina stanovnika Ararasa potiče iz tri porodice portugalskih osvajača koji su utemeljili to selo. I danas brak sklapaju ljudi koji su bliski rođaci, pa taj kobni gen ostaje dominantan u mestu.

Inače, od te bolesti u celom svetu boluje oko 10.000 ljudi. Gotovo svaki deseti je iz ukletog Ararasa.

Izvor: 021ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.