Doba Asteka: Arheolozi u Meksiku pronašli policu punu ljudskih lobanja

U blizini Templo Majora, u srcu Meksiko Sitija, otkriven je „izlog lobanja“ koji svedoči o demonstraciji moći u vremenu kada su na ovoj teritoriji živeli Asteci.

Doba Asteka: Arheolozi u Meksiku pronašli policu punu ljudskih lobanja Foto: Profimedia

Polica poznata kao „kompantili“ na nahuatl jeziku Asteka korišćena je kao „izlog“ i u njoj su nataknute na štapove bile poređane glave žrtvovanih ratnika iz suparničkih kraljevstava koje su najverovatnije ubili sveštenici na vrhovima visokih hramova u okolini.

Pogledajte: Češka crkva ukrašena posmrtnim ostacima desetina hiljada ljudi

Eduardo Matos, arheolog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju, kaže da je ovakva polica bila pokazatelj moći. Prijatelji, pa čak i neprijatelji, bili su pozivani u grad da pogledaju „izlog“, gde su stajale glave u različitim fazama raspadanja.


Foto: Profimedia

Slike i pisani dokumenti iz ranog kolonijalnog perioda potvrđuju da su takve police postojale, ali arheolozi kažu da je najnovije otkriće drugačije.

Sahranjeni zagrljeni? U Grčkoj pronađeni skeleti u neobičnom položaju

Deo platforme, iskopan iza katedrale iz kolonijalnog doba, ima lobanje složene u krug sa praznim prostorom u sredini. Sve lobanje gledaju ka centru kruga a arheolozi ne znaju šta je bilo u centru.

Polica je najverovatnije izgrađena između 1485. i 1502. godine i bila je 34 metra dugačka i 12 metara široka, kaže šef arheološkog tima Raul Barera.


Foto: Reuters

On je dodao da se 35 lobanja, ali da ih ima još ispod zemlje i kako kopaju njihov broj raste.

„Kompantili su imali veoma specifičnu simboliku“, rekao je Barera novinarima.

Pročitajte: Tragovi na kostima neandertalaca otkrivaju odakle ih je vrebala opasnost

„Uz dodatno proučavanje, očekujemo da ćemo otkriti da su ove lobanje pripadale neprijateljima koji su uhvaćeni, žrtvovani i kojima je odsečena glava da bi bila izložena ovde“, rekao je Barera.

Ratnički i sujeverni Asteci vladali su ogromnim carstvom koje se prostiralo od Meksičkog zaliva do Pacifika sve do dolaska Španaca 1519-1521 godine.


Foto: AP/Hector Montano

Izvor: RTSostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.