Zašto je nekome određeni miris prijatan, a drugom smeta?

Koliko puta vam se dogodilo da ste oduševljeni mirisom nekog parfema, cveta ili omekšivača, a da vaši prijatelji smatraju da je taj miris izrazito neprijatan?

Zašto je nekome određeni miris prijatan, a drugom smeta? Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, tu ne važi stara izreka da su ukusi različiti – razlog je daleko kompleksniji.

Saznajte: Zašto mirisi bude uspomene?

Naime, stručnjaci Univerziteta „Djuk“ zaključili su da svako od nas na poseban način percipira određeni miris. Kako oni objašnjavaju, za aktivnost receptora u ljudskom nosu zaduženo je oko četiri stotine gena. To možda ne zvuči kao veliki broj, s obzirom na to koliko gena je uključeno u funkcionisanje tela, ali taj broj podrazumeva više od 900.000 različitih kombinacija u receptorima.

Prisustvo ili izostanak makar jedne aminokiseline je sasvim dovoljno da se nešto oceni kao prijatan ili neprijatan miris. Receptori kontolišu senzore koji određuju kako ćemo osetiti neki miris, a kombinacija receptora šalje specifične signale mozgu.

Otkrijte: Zašto pojedini uživaju u mirisu benzina?

Dakle, kada određeni miris dođe do nosa, on nailazi na receptore, koji dalje prenose informaciju do mozga i poručuju nam da li je miris (ne)prijatan.

Naučnici su i ranijim istraživanjima utvrdili koji geni utiču na receptore mirisa, ali nauka još uvek nema odgovor na pitanje kako se ovi receptori aktiviraju.

Pročitajte: Kako nastaje "miris smrti"?

Stručnjaci su pokušali da dođu i do tog podatka, tako što su klonirali pet stotina receptora dvadesetoro ljudi koji su imali sitne varijacije u jednoj ili dvema aminokiselinama. Potom su molekuli sistematski izloženi različitim mirisima, pri čemu su identifikovali grupu od 27 receptora koji se aktiviraju makar na jedan miris.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...