Kako su lubenice izgledale u XVII veku?

Verovali ili ne, pre nešto manje od pola milenijuma, ljubitelji ovog povrća nisu uživali u istom plodu koji mi sa slašću jedemo danas...

Kako su lubenice izgledale u XVII veku? Foto: Wikimedia Commons

To potvrđuje i slika renesansnog umetnika Đovanija Staničija iz XVII veka.

Naime, iznutra je plod bio bleđi, pun semenki i nije delovao naročito sočno, što je sušta suprotnost onome što danas imamo priliku da vidimo – crvenoj unutrašnjosti lubenice, s vrlo malo koštica.

Saznajte: Šta se dogodi kad sipate aluminijum u lubenicu? (VIDEO)

Kako je moguće da se lubenica toliko drastično promeni? Jednostavnije nego što mislite – ratari su birali crvenije plodove s manje koštica i vremenom uticali na genetiku lubenice.

To nije nužno nešto loše, jer crvena boja dolazi potiče od likopena, koji je svetlocrveni karotenski i karotenoidni pigment prisutan u paradajzu i drugom crvenom voću i povrću. Pored toga, veoma je blagotvoran po zdravlje i može pomoći u borbi protiv bolesti srca.

Čak i u prošlosti, ljudi su selektivno uzgajali useve za određene potrebe – moderna poljoprivreda je ipak rođena pre 10.000 godina.

Pročitajte: Da nema genetske modifikacije, neke namirnice ne bi postojale u svom današnjem obliku



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...