„Lepotica je stigla“: Konačno pronađena grobnica čuvene kraljice Nefertiti?

Na mestu koje su stručnjaci više puta u prošlosti prevideli, pronađen je tajni ulaz. Da li je ovo kraj potrage za ženom Amenhotepa IV?

„Lepotica je stigla“: Konačno pronađena grobnica čuvene kraljice Nefertiti? Foto: AP Photo/Michael Sohn

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Akhenatena tokom 14. veka pre nove ere.

Engleski arheolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni dr Nikolas Rivs tvrdi da je pronašao tajni prolaz u Tutankamonovoj grobnici koji vodi do groba Nefertiti.

Dr Rivs ističe da je do otkrića došao nakon analize zidova Tutankamonovog groba u Dolini kraljeva koja je otkrila da izvan prostorije u kojoj je počivao mladi kralj postoje još dve – sa zapadne i severne strane.

Saznajte: Čime je to zalepljena Tutankamonova maska?

U severnoj se nalazi “netaknuto mesto na kom počiva prvobitna vlasnica grobnice – Nefertiti”, tvrdi dr Rivs.


Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty

“Ako se digitalni prikaz prevede u fizičku realnost, deluje ne samo da smo pronašli novu prostoriju iz Tutankamonove ere nego i samu Nefertiti kraljicu, jednu od vladarki i na posletnju naslednicu faraona Akhenatena.

Ako je njegova teorija tačna, to će rešiti niz nedoumica koje su mučile stručnjake kada je reč o Tutankamonovoj grobnici.

Drevna misterija: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica pozicionirna je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice, nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.

Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.


Foto: AP Photo/Michael Sohn

Zid iza kog je prema njegovom mišljenju grobnica lepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs.

Džojs Tildesli, egiptolog Univerziteta u Mančesteru, smatra da bi Rivsova hipoteza mogla biti tačna.

“Ne bi bilo neko čudo da grobnica ima dodatne sobe, iako je teško oceniti koliko daleko su graditelji išli”, kaže ona.

Saznajte: Vide li se egipatske piramide iz svemira?

“Iznenadilo bi me da je ova grobnica korišćena kao prvo mesto sahranjivanja Nefertiti. Verovatnije je da je sahranjena u Amarni. Verovatnije mi je i da je njeno grobno mesto negde u Zapadnoj dolini, nego da je u središtu Doline kraljeva”.

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Akhenatena tokom 14. veka pre nove ere.

Ona je sa suprugom ustanovila kult Atena, boga sunca i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija u odnosu na dotadašnje standarde. Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju i da je posle Akhenatenove smrti bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto sahranjivanja, ostali su misterija do danas. Ako je dr Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

Pročitajte: Stari Egipćani varali svoje bogove?

“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji”, rekao je Rivs za časopis The Economist.

Izvor: B92ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.