Igra prestola: U borbi za prevlast stradao jedan od Sesilovih mladunaca

Jedno od osmoro mladunčadi lava čija je priča rastužila svet izgubilo je život nakon što je jedan od lavova iz čopora demonstrirao nadmoć.

Igra prestola: U borbi za prevlast stradao jedan od Sesilovih mladunaca Foto: REUTERS/Charles Platiau

Svet životinja je surov.

Čim je objavljena vest da je ponos Zimbabvea, Sesil, lav bogate grive koji se nije stideo pred kamerama, ubijen, stručnjaci su upozorili da su njegovi mladunci ugroženi. Naime, oni su strahovali da će ostali mužjaci u čoporu napasti Sesilove potomke prilikom demonstracije moći, a ispostavilo se da nisu brinuli bez razloga. Nakon što alfa mužjak ugine, u lavljim „društvima“ je čst slučaj da dominantni mužjak koji želi da zauzme njegovo mesto ubija njegove mlade  i pari se s lavicama iz čopora.

Pogledajte: Kako su lavica i jedan dečak postali prijatelji (VIDEO)

Kako su preneli strani mediji, jedan mužjak pokušao je da se pari s trima lavicama, između ostalog i s majkom jednog od Sesilovih mladunaca, a pre toga ga je usmrtio. Lavice su pokušale da odbrane lavića od nasrtaja ovog pretendenta na mesto glavnog u čoporu, ali bezuspešno.

Pogledajte kako je mungos oterao lavove (VIDEO)

„Lavovi praktikuju infanticid“, rekao je za Sunday Mirror izvor iz Nacionalnog parka „Hvange“.

Isprva se činilo da bi Sesilovi potomci mogli da prežive jer je brigu o njima nakratko preuzeo Džeriho, lav s kojim je Sesil imao gotovo bratsku vezu.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.