Na današnji dan, 7. avgust: Preminuo Rabindranat Tagor

U Kalkuti je, 7. avgusta 1941. godine, u osamdesetoj godini preminuo je čuveni indijski književnik i filozof, dobitnik Nobelove nagrade.

Na današnji dan, 7. avgust: Preminuo Rabindranat Tagor Foto: Wikimedia Commons

Autor više od 1.000 poema, 24 drame, 8 romana, više od 2.000 pesama i velikog broja eseja, Tagor je 1926. godine na svojoj evropskoj turneji posetio i Beograd, o čemu je "Politika" iscrpno izveštavala nekoliko dana. U razgovoru za taj list, Tagor je govorio o kulturama Istoka i Zapada, o ljudskoj slobodi, o fašizmu i boljševizmu.

Prizori Zemlje: Indija

"Sam pokret fašizma skriva veliku opasnost za susede. On je izgrađen na povredi slobode bližih i to mu je greška koja ne može ostati oproštena", rekao je Tagor, a na pitanje da li "nalazi sličnost između fašizma i boljševizma", odgovorio je: "To ne bih mogao još reći jer ja ne smem govoriti o boljševizmu, pošto nisam video svojim očima njegove posledice. Način rada sadašnje ruske vlade odbija i nemoguć je, jer poništava naše najveće dobro: slobodu."

Dana 15. novembra objavljen je kratak izveštaj u "Politici" o jutarnjem dočeku Tagora i njegov pratnje na beogradskoj železničkoj stanici tog dana. On je odseo u skromnom apartmanu na četvrtom spratu hotela "Palas", gde je primio i novinare iz beogradskih redakcija. Sa Tagorom je najverovatnije razgovarao tada mladi, a potom slavni novinar "Politike" Predrag Milojević.

Pogledajte: Neobični mostovi u severnoistočnoj Indiji

Jugoslovenska sekcija Pen kluba priredila je ručak velikom indijskom pesniku i filozofu u "Srpskom kralju", a na ovoj svečanosti pozdravio ga je i rektor Beogradskog univerziteta Pavle Popović. Tom prilikom predloženo je da Tagor održi još jedno predavanje i u večernjim satima 15. oktobra Tagor je prvo govorio u novom zdanju Univerziteta, a idućeg dana na Kolarčevom univerzitetu. U obe prilike "okupio se ceo Beograd".

Govoreći o trenutku tadašnjeg sveta, Tagor je rekao: "Strasti su poludele. Došla je želja za eksploatacijom i sve veliko i lepo izgubilo se. Mi drhtimo u strahu od te Evrope koja hoće da odvoji čoveka od Boga. Vojnici i trgovci koji nam danas dolaze, ne donose nam ideale prvih pionira, već samo strast za materijalnim bogaćenjem. Možete li se ponositi civilizacijom koja nosi strah. Savremena civilizacija odvojila je nauku od duha. Nauka stvara discipline, daje snagu, ali bez ideala... Sve što ne crpe snagu duha, nije lepo, nego je ružno. Snagom može da se ponosi lav, tigar, slon. I kad se čovek ponosi snagom, on je kao životinja."

Nakon posete Beogradu, slavni pesnik i filozof preko Sofije i Istanbula vratio se u Indiju. Preminuo je u svom rodnom gradu.

Izvor: Politikaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.