8 top specijaliteta iz sveta Maja

Možda toga nismo ni svesni, ali mnoga od naših omiljenih jela – od gvakamole sosa do čokolade – osmišljena su pre mnogo vekova u civilizaciji Maja…

8 top specijaliteta iz sveta Maja Foto: Shutterstock

Neka verovatno konzumiramo svakodnevno, dok se o nekim jelima kod nas malo zna, iako su Hispanskoj Americi veoma popularna. Putopisac i fotograf Majkl Šapiro je za National Geographic Traveler izdvojio osam najzanimljivijih jela koja su tipična za današnju Gvatemalu i južni Meksiko, a vuku korene iz drevnog majanskog sveta.

1. Čokolada

Kakao je endemska vrsta nekadašnje teritorije Maja, a ovaj narod bio je prvi koji je shvatio da prepečeno seme ove biljke može da se koristi za pravljenje ukusnog napitka. Drevne Maje nisu pravile čokoladice, niti su dodavale šećer i mleko svom kakau. Umesto toga, čokoladu su konzumirale kao ceremonijalni eliksir i ukusni napitak za popravljanje raspoloženja.

Za Maje, kako je bio sveti dar bogova, a zrna kakaa su čak korišćenja i kao novac. Ek Ćuah, majanski bog trgovine, bio je i zaštitnik useva kakaa. Kada su Španci otkrili civilizaciju Maja, rado su prihvatili njihovo sveto piće, kome su, ipak, dodali šećer i mleko da bi ga učinili ukusnijim.

2. Avokado i gvakamole

Avokado potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale, a drevne Maje su ga volele zbog bogatog ukusa i kremaste teksture. Čak i danas, stanovnici Antigva Gvatemale nose nadimak „panza verde“, odnosno „zeleni stomak“, što potiče od tradicionalno važne uloge avokada u ishrani žitelja ovog regiona, naročito u teškim vremenima.

U kombinaciji sa čilijem, belim lukom, korijanderom, crnim lukom i limetom, avokado postaje gvakamole, raskošno predjelo.

3. Mićelada (Michelada)

Meksikanci vole da dodaju začine hrani  - ali i pivu. Mićelada je mešavina piva i soka od limuna, u koju se dodaju so, biber i čili (ili neke druge kombinacije ljutih začina), dobro rashlađena i poslužena u čaši oivičenoj solju. Zvuči neobično, ali je osvežavajuće i vrlo pogodno za vrele dane.

4. Kukuruzne tortilje

Domaće tortilje iz Gvatemale predstavljaju vrhunski kulinarski užitak. Na otvorenim pijacama, mogu se naći na svakom ćošku, a manje su i deblje od onih koje obično nalazimo u supermarketima.

Majanski mit o nastanku sveta kaže da su ljudi napravljeni od kukuruznog testa, a ono je ostalo glavni element tradicionalne majanske ishrane. Sveže ispečene tortilje su idealna baza za sloj gvakamolea na koji se može dodati crveni pasulj i drugo povrće.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...