Kako bi vanzemaljci bili pozdravljeni na srpskom jeziku?

Ako Vojadžer ikada naiđe na vanzemaljsku civilizaciju, mogući stanovnici nekog dalekog sveta čuće i poruku na srpskom jeziku. Evo kako ona zvuči.

Kako bi vanzemaljci bili pozdravljeni na srpskom jeziku? Foto: NASA

Krajem leta 1977. godine, u svemir su se vinule letelice Vojadžer 1 i Vojadžer dva s misijom da dospeju do još uvek neotkrivenih svetova i pronađu život izvan Zemlje.

Više o misiji Vojadžer: Putnici u duboki svemir

Kao moreplovci iz prošlosti koji su krstarili okeanima hitajući ka nepoznatom, one su nam do sad pružile neverovatna znanja i otkrića. Između ostalog, imali smo priliku da već iste godine kada je misija započeta vidimo fotografije Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.


Foto: NASA

Na Vojadžeru je i svojevrsna poruka namenjenima mogućim oblicima života koji bi na nju mogli da naiđu. Na disku od zlata i bakra snimljeni su brojni podaci o tome gde se Zemlja nalazi i kako izgleda život na njoj, a uz njega je priloženi u uputstvo za dešifrovanje. Tu su i muzički izrazi različitih naroda, zvuci iz prirode, a možda i najinteresantniji je pozdrav na svim jezicima sveta.

Pročitajte: Vojadžer je napustio Sunčev sistem

Među njima se našao i pozdrav na srpskom jeziku, koji glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“, a zahvaljujući Nasinom sajtu, možete oslušnuti ovu poruku izdvojenu od ostalih na Zlatnoj ploči Vojadžera.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.