10 izuma koji su promenili svet

Pogledajte koji predmeti i tehnologije učinile svet u kom danas živimo neverovatnim mestom. Šta smo sve imali priliku da otkrijemo na putu od točka do interneta?


6. Telefon

Patent Aleksanra Grejema Bela označio je početak revolucije komunikacione tehnologije i vrlo brzo osvojio ceo svet.

7. Sijalica

Sijalice su nam omogućile da noću budemo aktivni koliko i danju, a Tomas Edison se smatra prvim tvorcem zato što je osmilio celokupni svetlosni sistem i način funkcionisanja današnje sijalice. Zahvaljujući njima, produktivnost nije uslovljena dnevnim svetlom.

8. Penicilin

Otkriće penicilina se smatra možda i najvažnijim trenutkom u istoriji medicije. Godine 1928. Aleksandar Fleming je slučajno otkrio ovaj lek, a on je vrlo brzo našao primenu i spasao brojne živote. 

9. Kontracepcija

Prezervativi, dijafragma i kontraceptivne pilule su omogućili liberalniji pogled na seksualni život. Kondomi su počeli da se upotrebljavaju još u XVIII veku – doduše, u nešto primitivnijem obliku, dok je kontraceptivnu pilulu izmislio Rasel Markes oko 1930. godine. 

10. Internet

Naučnik Lorens Roberts je oko 1960. godine napravio komunikacionu mrežu kako bi povezao kompjutere. Zahvaljujući njemu, život na Zemlji potpuno se promenio.

 

Možda će va szanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.