Čuvena „Enigma“ prodata za 233.000 dolara

Jedna od najvećih prednosti Nemaca tokom rata, oruđe zahvaljujući kojem su bili korak ispred ostalihnije dugo ostala enigma.

Čuvena „Enigma“ prodata za 233.000 dolara Foto: Wikimedia Commons

Retka mašina, protokompjuter koji su tokom Drugog svetskog rata koristili nacisti kako bi slali šifrovane poruke, prodata je na aukciji nepoznatom kupcu za 223.000 dolara.

„Enigmin“ kod je razbio Alan Tjuring uz pomoć svojih kolega. 

Pogledajte i: Priča o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

Procenjivalo se da će mašina biti prodata za oko 100.000 dolara, pa je ova prodaja, koju je organizovala aukcijska kuća „Sotbi“, premašila očekivanja.

Nemački vojnici su koristili ovu mašinu kako bi komunicirali, pratili vojne planove i strategije, ali bez opasnosti da suprotne strane otkriju njihove namere. „Enigma“ se zasnivala na principima elektronskih pisaćih mašina koje su izmišljene oko 1920. godine, a svako otkucano slovo je predstavljalo jedan karakter šifrovne poruke. 

Saznajte i: Kako je devojčica s najpotresnije ratne fotografije oprostila

Alan Tjuring je sa svojim kolegama nastavio rad Poljaka koji su započeli dekodiranje. Ovaj tim je oko 1940. godine napravio mašinu pod nazivom „Bomba“, koja je dešifrovala poruke koje su slate preko „Enigme.“

Ratne taktike: Nacisti želeli da ratuju iz svemira?

Iako su Nemci dodavali koture uz pomoć kojih je „Enigma“ funkcionisala, nova mašina je uspešno dešifrovala sve poruke, mada je tek 1970. godine obelodanjeno da su šifre dekodirane još tokom rata.


ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.