Upoznajte čoveka koji svaki dan proživljava 14. mart 2005. godine

Svakog dana, VIlijam O. budi se i živi misleći da je uvek isti datum i, kao da to nije dovoljno da njegov život učini neobičnim, posle 13.40 počinje da gubi sve nove informacije.

Upoznajte čoveka koji svaki dan proživljava 14. mart 2005. godine Foto: Profimedia

Pacijent kojeg su na Univerzitetu u Lesteru predstavili samo kao Vilijama O, svakog dana iznova živi 14. mart 2005. godine. On se svakog jutra budi uveren da je upravo taj datum, da još uvek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled.

Doktor Džerald Burdžis smatra da je ovaj slučaj jedinstven u svetu na polju amnezije i ističe da se Vilijam seća svakog detalja do 13 sati i 40 minuta tog dana, a potom se, žargonski rečeno, njegov mozak jednostavno „resetuje“ jer nove informacije može da čuva tek 80 minuta. 

Tajna pamćenja: Zašto ne možemo da zaboravimo bolne uspomene?

„Kako bi normalno funkcionisao, supruga ga svakog jutra podseća da upali računar i pročita sve zadatke koje mora taj dan da obavi, kao i da se podseti svih potrebnih informacija“, napisao je Burdžis, koji je odbacio optužbe da Vilijam lažira bolest, prenosi Leicester Mercury

Burdžis je objasnio da s pacijentom radi već punih deset godina i da ne postoje šanse da se Vilijam pretvara. Dodao je da smatra da je kod 38-godišnjeg muškarca problem taj što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, što rezultuje time da njegov mozak nije u stanju da stvori nova sećanja. 

Pogledajte i: Dugoročno pamćenje možda se ipak ne čuva u sinapsama

Vilijamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu da prebace informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje (ovaj fenomen prikazan je u mnogim popularnim filmovima kao što je, na primer, „Memento“), ali se istorija bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti. 

Saznajte i: Psiholozi otkrili sjajan trik za poboljšanje memorije (VIDEO)

Na primer, Vilijam nikada nije pretrpeo udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već se samo nagađa šta je uzrok stanju u kojem se danas nalazi. 

Pogledajte i: Da li mozgalice zaista poboljšavaju memoriju?

Burdžis je jedino uspeo da utvrdi da kod Vilijama problemi počinju neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je to uzrok njegovih patnji. 

Izvor: Dnevnikbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...