Jeste li čuli za mumije iz Gvanahuata?

Nakon epidemije kolere, stotine hiljada posmrtnih ostataka zakopano je širom Meksika. U Gvanahuatu su, međutim, tela nekih preminulih ekshumirana zbog neplaćenog poreza, a iskopavanje je otkrilo nešto zanimljivo: deo tela bio je prirodno mumificiran.

Kako se kolera širila Meksikom, neophodno je bilo da se otvore nova groblja kako bi se tela momentalno zakopavala da bi se sprečilo širenje zaraze.

Neka od tela koja su kasnije iskopana imala su specifičnu facijalnu ekspresiju, pa se sumnja da su neka od njih greškom bila zakopana živa. Naučnici su utvrdili da je jedno žensko telo sigurno bilo zakopano greškom, jer je pronađeno u neobičnom položaju: žena je umrla grizući sopstvenu ruku. 

Tajne egipatskih katakombi: Pronađeno oko osam miliona mumija pasa


Foto: Wikimedia Commons

Prva mumija izložena je 1865. godine (u pitanju je bilo telo doktora Remiga Liroja), a muzej u kome se nalazi 108 tela tačno je iznad mesta gde su mumije i pronađene. U muzeju se može videti i jedna od najmanjih mumija na svetu –  fetusu žene koja je stradala od kolere, dok na nekim mumijama možete videti i odeću u kojoj su i bile zakopane. 

Naučnici otkrivaju tajne mumija: Potraga za dokazima o rodoskrvnuću

Ovaj muzej ima značajnu ulogu tokom nacionalnog praznika u Meksiku – Dana mrtvih.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...