Zašto ujed komarca toliko svrbi?

Ljudima koji se češu čitavog leta nije drago što su deo ovog lanca ishrane iako najčešće ne trpimo značajnije posledice...

Zašto ujed komarca toliko svrbi? Foto: Profimedia

Pored cvetnog soka, ženke komaraca pre polaganja jaja piju krv.

Kada ženka komarca uzme svoj "obrok krvi", ona prilikom uboda za sobom ostavlja malo svoje pljuvačke, koja sadrži miks koagulanasa. Ljudsko telo na pljuvačku reaguje tako što aktivira imunološki sistem, koji proizvodi antitela za brobu protiv antigena iz pljuvačke komarca. Nakon toga se oslobađa histamin.

Hemijska privlačnost: Zašto komarci napadaju neke ljude, a neke ne?

Histamin je azotna komponenta koja reaguje na zapaljenja. On takođe pomaže i belim krvnim zrncima i ostalim proteinima da se izbore sa uljezima u telu. Takođe, histamin stvara krvne sudove u blizini uboda, što se manifestuje kao crvenkasto ispupčenje, odnosno trag uboda koji svrbi.

Saznajte i: Kako komarci hodaju po vodi?

Češanjem se samo iritira mesto uboda, što imunološkom sistemu šalje poruku da je neophodno još antitela kako bi se strano telo eliminisalo. Što se više češete, to će izbočina više nateći i duže će ostati na koži.


bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.