„Plutajuća šuma“ na brodu starom jedan vek

Zaliv Houmbuš u Sidneju dom je ostacima starih brodova koji su plovili sredinom XX veka. Kada prestanu da se upotrebljavaju, veliki brodovi odvlače se u zaliv Houmbuš, gde se rastavljaju na delove.

„Plutajuća šuma“ na brodu starom jedan vek Foto: Wikimedia Commons

Jedan od takvih brodova je i Ayrfield – 1.140 tona težak brod izgrađen 1911. godine za prevoz uglja, a u Drugom svetskom ratu koristio se kao transportni brod. Godine 1972. dovezen je u zaliv Houmbuš kako bi se rastavio, ali je sudbina je imala drugačije planove.

Pogledajte i: Misterija kukastog krsta usred šume

Radovi na brodu su prekinuti, a nekoliko brodova, zajedno s Ayrfieldom su napušteni. Ti brodovi su desetinu godina bili na lošem glasu zbog otpuštanja hemikalija u okolinu i zagađenja iste. No, tek brod koji je star oko jednog veka postao je neobičan dom za stabla i drugu vegetaciju koja je počela da raste u poslednjih desetak godina.

Saznajte i: Činjenice o šumskom ekosistemu Evrope

Od 2008. do 2010. godine uloženi su brojni napori kako bi se uklonile hemikalije preostale iz industrijskog razdoblja. Kako „plutajuća šuma“ raste, ovaj brod postao je popularno mesto za fotografe koji žele da ovekoveče ovaj nesvakidašnji prizor – trag nekadašnjeg industrijskog razdoblja, ali i fascinantnu prilagodljivost prirode.

Izvor: Znanostostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.