Maršalska ostrva: Tropski raj, nuklearni pakao

U centralnom Pacifiku nalazi se 29 ostrva na kojima možete naći visoke palme, pogled na vedro nebo, raspevane ptice... i skoro 85 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada.

Maršalska ostrva: Tropski raj, nuklearni pakao Palma na maršalskom ostrvu Laura Foto: Profimedia

Između 1946. i 1958. godine, Sjedinjene Američke Države su testirale 67 nuklearnih bombi u jednom delu Maršalskih ostrva. Zbog snažnih detonacija, na ostrvima su ostale ruševine, ali se znatno veće posledice kriju u konstrukciji koju lokalno stanovništvo naziva „Grobnica“.

Saznajte: Kakva veza postoji između banana i nuklearnih reaktora?

I to je sasvim prikladno ime – reč je o gigantskoj betonskoj kapi ispod koje se krije nagomilani radioaktivni otpad. Međutim, svet nije bezbrižan jer je otpad okružen betonom. On počinje da puca, a opasnost da će se radioaktivni otpad izliti u Tihi okean je velika.


Grobnica (fotografija nastala 1980. godine) Foto: Profimedia

„'Grobnica' je tragično nasleđe nuklearnog testiranja i predstavlja veliku opasnost po ekosistem Tihog okeana“, rekao je Majkl Džerard, direktor Centra za klimatske promene „Sabin“ Univerziteta „Kolumbija“.

Lokalno stanovništvo, naučnici i aktivisti žive u strahu da će jača oluja, tajfun ili nešto slično – što se u ovom regionu često javlja kao posledica klimatskih promena – dovesti do potpunog pucanja betonske kape i katastrofe nezapamćenih razmera.

Upoznajte čoveka koji je preživeo oba atomska napada na Japan

Koralna ostrva Enevetak i Bikini bila su mesta na kojima su izvedene ove probe, a Guardijan piše da su maršalske ruševine danas zbog toga prepune plutonijuma-239.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.