Naučno objašnjenje optičke iluzije fotografije nasmejane žene

Nedavno se na internetu pojavila zanimljiva optička iluzija. Svi svetski mediji su ubrzo preneli negativ portreta nasmejane žene i instrukcije da čitaoci 15 sekundi gledaju tačku na nosu žene, a potom pogledaju prazno polje desno od fotografije.

Naučno objašnjenje optičke iluzije fotografije nasmejane žene Foto: Shutterstock

Kada bi to učinili, na praznom polju se pojavljivala fotografija u boji.

Kako stručnjaci objašnjavaju, reč je o optičkoj iluziji poznatoj pod engleskim terminom negative afterimage. Naime, nakon što pogledamo negativ fotografije, ganglijske ćelije šalju mozgu poruku, odnosno identifikuju boje u parovima osnovnih boja.

Pogledajte: Optička iluzija zvučnika (VIDEO)

Daily Mail Australia obratio se dr Džuno Kim s Univerziteta NSW School of Optometry and Vision Science kako bi razjasnio proces obrade informacija zahvaljujući kojem na praznom polju vidimo fotografiju.

"Kada gledate nešto što je, recimo, žuto duži vremenski period, stimulišete ćelije koje su pozitivno osetljive na žutu boju", ističe dr Kim. "Ćelije se aktivno uvećavaju, ali nakon određenog vremena, ova aktivnost se smanjuje. Kada onda uperite pogled u jednobojnu pozadinu, na primer, sivi zid, dolazi do toga da se ćelije ne vraćaju u svoje stanje mirovanja, već njihova aktivnost opada. Taj pad, odnosno slabljenje žutog koda, omogućava da kodiranje suprotne boje ostane jača, pa onda vidite plavu boju."

Saznajte: Šta nam pluta očima?

Dakle, kada pogledamo ovu fotografiju, ganglijske ćelije identifikuju plavu boju i njihova aktivnost slabi, pa stimulišu prepoznavanje suprotne nijanse, to jest, žut. Ona je snažnija i prikazuje nam pojedinosti fotografije kao što su koža, kosa i crte lica.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.