Da li i vi posle 15 sekundi vidite nasmejanu ženu? Naučno objašnjenje popularne optičke iluzije

Reč je o optičkoj iluziji poznatoj pod engleskim terminom "negative afterimage", a naučnici objašnjavaju šta to zaptavo znači.

Da li i vi posle 15 sekundi vidite nasmejanu ženu? Naučno objašnjenje popularne optičke iluzije Foto: Twitter

Pre nekog vremena na internetu se pojavila zanimljiva optička iluzija. Društvenim mrežama kružio je negativ portreta nasmejane žene i instrukcije da čitaoci 15 sekundi gledaju tačku na nosu žene, a potom pogledaju prazno polje desno od fotografije. Kada bi to učinili, na praznom polju se pojavljivala fotografija u boji.

Kako stručnjaci objašnjavaju, reč je o optičkoj iluziji poznatoj pod engleskim terminom negative afterimage. Naime, nakon što pogledamo negativ fotografije, ganglijske ćelije šalju mozgu poruku, odnosno identifikuju boje u parovima osnovnih boja.

Daily Mail Australia obratio se dr Džuno Kim s Univerziteta NSW School of Optometry and Vision Science kako bi razjasnio proces obrade informacija zahvaljujući kojem na praznom polju vidimo fotografiju.

"Kada gledate nešto što je, recimo, žuto duži vremenski period, stimulišete ćelije koje su pozitivno osetljive na žutu boju", ističe dr Kim. "Ćelije se aktivno uvećavaju, ali nakon određenog vremena, ova aktivnost se smanjuje. Kada onda uperite pogled u jednobojnu pozadinu, na primer, sivi zid, dolazi do toga da se ćelije ne vraćaju u svoje stanje mirovanja, već njihova aktivnost opada. Taj pad, odnosno slabljenje žutog koda, omogućava da kodiranje suprotne boje ostane jača, pa onda vidite plavu boju."

Dakle, kada pogledamo ovu fotografiju, ganglijske ćelije identifikuju plavu boju i njihova aktivnost slabi, pa stimulišu prepoznavanje suprotne nijanse, to jest, žut. Ona je snažnija i prikazuje nam pojedinosti fotografije kao što su koža, kosa i crte lica.

 

Možda će vas zanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.