Istorija bojenja lica: Kako su nastali klovnovi?

Kada je i gde rođen čovek okruglog crvenog nosa, šarene kose, velikih cipela i trapavog koraka?

Istorija bojenja lica: Kako su nastali klovnovi? Foto: Shutterstock

Prvi sačuvan podatak o klovnovima potiče iz 2400. godine pre nove ere, iz starog Egipta. Takođe, klovnovi su se pojavljivali i u staroj Grčkoj i Rimskom carstvu, dok su u srednjem veku evoluirali u lakrdijaše - dvorske lude. Ismevali su seks, hranu i piće, kralja i često je njihovo ponašanje izazivalo smeh kod publike. 

Pogledajte i: Guna, pleme koje strahuje od globalnog zagrevanja

Smatra se da je Jozef Grimaldi, zabavljač iz Londona, smislio koncept klovna kakvog poznajemo danas oko 1800. godine. Glumio je pajaca pantomimičara Džoija i bojio lice.

U istom periodu u Francuskoj, osmehe publike  je uspevao da izmami Žan Gaspard Debro Pjero, klovn belog lica, crnih obrvai crvenih usana... Međutim, ovaj zabavljač je ubio dečaka nakon što mu se ovaj rugao, a cela zemlja je ubrzo brujala o klovnu ubici. 

Saznajte i: Čega se ljudi plaše više od smrti?

Godine 1892. italijanska opera "Pajaci" doživela je veliku popularnost - a u njoj glavni lik, klovn, ubija svoju nevernu ženu. Klovnovi u to vreme postaju neizostavni deo cirkuskih tačaka, gde simbolišu prkošenje smrti. U cirkusu se prepliću smeh, strah i smrt, a klovnovske tačke dolaze do granica nenormalnog i paradoksalnog ponašanja. Cirkusi i klovnovi su bili izuzetno popularni do kraja 19. veka u Americi, posebno klovnovi s tužnim licem, dok su pedesetih i šezdesetih godina oni postali blesavi likovi koji su zabavljali decu.

Ipak, kada je Pogo klovn optužen da je napao i ubio više od 35 mladih žena, pogled na ove zabavljače poprimio je potpuno nove dimenzije. U istom, mračnom maniru, nastala je i knjiga Stiven Kinga "To, o demonu prerušenom u klovna koji napada decu. Zbog toga je klovn postao čest motiv u horor filmovima.

Pogledajte i: Naučnici su istraživali zašto se plašimo paukovabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.