Zašto mačke donose mrtve životinje u kuću?

Svim ljubiteljima i vlasnicima mačaka je ovo poznato: otvarate vrata i ispred njih vidite telo glodara. Zašto mačke i dalje love, kada ih kod kuće čeka puna činija hrane?

Zašto mačke donose mrtve životinje u kuću? Foto: Profimedia

Pre nego što zaključite da su mačke hladnokrvne ubice trebalo bi da razmislite o njihovim nagonima. Pre svega, mačkama je lov u krvi, a jedna nedavno sprovedena studija pokazala je da u Sjedinjenim Američkim Državama mačke ubiju oko milijardu sitnih životinja svake godine. Ipak, to ne znači da su one zle, već da ne mogu da se odupru potrebi da jedu meso.

Pogledajte i: Konačno snimljena najtajanstvenija mačka na svetu (VIDEO)

Mačke su postale domaće životinje pre 10.000 godina, ali su i dalje zadržale neke genetske osobine svojih divljih predaka. 

Saznajte i: Da li vaša mačka pati od "sindroma Toma i Džerija"?

Bez obzira na to, mnoge mačke ne jedu svoj plen, a neke ga čak i ne ubijaju. Sterilisane mačke plen često donose kao poklon svom vlasniku. Naime, u divljini, majke mačke uče svoju mladunčad da donose mrtav ili ranjen plen. Pitome mačke se ponašaju identično. Međutim, sterilisane svoje znanje o lovu nemaju kome da prenesu, pa umesto mačićima, plen donose vlasniku. 

Saznajte i: Ko je pametniji, pas ili mačka?ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.