Borbene taktike: Kako izgleda rat u životinjskom carstvu?

Pripadnici određenih vrsta u stanju su da organizuju napade, infiltriraju „bombaše samoubice“ u redove neprijatelja, prate usamljene članove protivničkih grupa...

Borbene taktike: Kako izgleda rat u životinjskom carstvu? Foto: Profimedia

Kada je u pitanju sukob dvaju suprotnih strana, ponašanje najsličnije ljudskom uočeno je i kod mrava i ostalih "socijalnih insekata", gde se sukob odvija između nekoliko stotina pripadnika različitih vrsta. Povod ovih borbi je uglavnom zauzimanje teritorije, a insekti razvijaju različite taktike.

Neke od taktika podrazumevaju i figure "bombaša samoubica". Kako stare, kod pripadnika vrste termita Neocapritermes Taracua se talože toksični plavi kristali, pa tokom bitke ovi insekti ekplodiraju i ujedno prskaju svoje protivnike ovim otrovom. 

Mnogi ratovi su su počinjali i završavali se iznenadnim napadima protivnika, a sličnu taktiku koriste i naši najbliži srodnici u životinjskom carstvu - šimpanze. Grupa ženki šimpanze se okuplja kako bi upala na teritoriju neprijatelja, a ponekad prate jednog pripadnika vrste i čekaju pogodan trenutak da ga napadnu i ubiju.

Postoje i sukobi koji se sastoje isključivo iz verbalnog i gestovnog okršaja pripadnika različitih grupa, a ono nije strano raznim vrstama primata koji na taj način pokazuju svoju (nad)moć.

Iako unapred planirani napadi nisu potrkepljeni dokazima kada je reč o pripadnicima nekih drugih vrsta, grupni napadi i ubistva i te kako postoje kao tipsko ponađanje kod mnogih životinjskih vrsta. Lavovi, hijene i vukovi su poznati po napadima u čoporu kada ubijaju usamljene pripadnike druge vrste, a slično ponašanje je uočeno i kod geparda i bolivijskog crvenog urlikavca. Kao i ljudi, šimpanze, vukovi i lavovi budno motre svoju teritoriju, a ukoliko je uljez sam, ubijaju ga.

 

Pogledajte i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.