Borba mašte i (raz)uma: Kako bi naučnik pročitao "Alisu u Zemlji čuda"

Pogledajte neke od najinteresantnijih naučnih interpretacija zanimljivih Kerolovih likova, stanovnika Zemlje čuda.

U nastavku priče susrećemo se s Alisinim prolaskom kroz ogledalo, što sugeriše na motive inverzije i obrtanja koji se ponavljaju u priči. Nakon nekoliko godina, naučnici su otkrili da su organski molekuli u prirodi slični ljudima, odnosno da mogu biti "desnoruki" ili "levoruki", tj. da pretežno upotrebljavaju jednu svoju stranu, i da se razlikuju po mirisu, ukusu i digestibilnosti. Zato je Alisa bila u pravu kada je sumnjala u kvalitet mleka koje je ugledala u svetu iza ogledala - ono je moralo biti sasvim oprečno onom stvarnom mleku.

Fenomen nevidljivosti: Eksperiment doktora Guterstama

Mnogi su u čuvenoj češirskoj mački koja nestaje i pre pojave i nakon nestanka za sobom ostavlja samo osmeh, videli metaforu u matematičkom kontekstu. Matematičar Martin Gardner je u svojim "Beleškama o Alisi" protumačio osmeh bez mačke kao metaforu čiste matematike. Naime, nakon što jednom ugleda ovako neobičan način nestajanja češirske mačke, Alisa primećuje da je mnogo puta videla mačku bez osmeha, ali nikad "osmeh bez mačke". Stručnjaci veruju da je ovo metafora kojom se opisuje koliko je matematika isključena iz prirodnog sveta. Recimo, jednačine su apstrakcije koje postoje u svom svetu iako su mogu koristiti kao strukture koje objašnjavaju fizički, realni svet u kojem postojimo. 

U knjizi se pojavljuju tri kraljice, ali je jedna naučna hipoteza naziv dobila upravo po Crvenoj kraljici. Reč je o evolucijskoj hipotezi Lija van Valena da organizmi koji se razmnožavaju moraju neprestano da se adaptiraju, razvijaju i reprodukuju kako bi preživeli u okolini koja se neprestano menja.

Saznajte i: 10 zanimljivosti koje niste znali o drveću

Sve to nameće pitanje je li Kerol jednostavno maštao ili pokušao da maštu objasni tako što ju je razbio na niz logičkih i argumentovanih činjenica?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.