Jednostavan izum zahvaljujući kojem je spaseno više desetina dečijih života

Ukoliko se nađete u Seulu i uočite neobičnu kutiju koja podseća na poštansku – slobodno je otvorite. U njoj nećete naći pisma, već bebu.

Jednostavan izum zahvaljujući kojem je spaseno više desetina dečijih života Foto: Vimeo/Printscreen

Južna Koreja je dom Lija Jong-raka, sveštenika i izumitelja. Uz to što brine o pripadnicima svoje hrišćanske crkve Jusarang, ovaj seulski sveštenik pronašao je još jedan način da obogati zajednicu u kojoj živi i učini je lepšom, piše Yumama.

Li Jong-rak se razlikuje od mnogih svojih kolega širom sveta po tome što je pronašao način da, zahvaljujući svom neobičnom izumu, spasi živote. On je, naime, osmislio drvenu kutiju namenjenu ostavljanju neželjene dece, kako bi spasao ove mališane od čedomorstva i smrzavanja u kontejnerima i na ulicama.

Pogledajte: Praktičan i maštovit izum jedne mame

Ovo svojevrsno utočište za neželjenu novorođenčad podseća na poštansko sanduče, ali samo spolja – ono je opremljeno grejanjem, detektorima za dim i alarmom koji je povezan s crkvom, tako da se zvučni signal oglasi svaki put kada neko smesti dete u nju.

Nakon što mališani budu pronađeni, oni dom pronalaze u sirotištu, a Li Jong-rak je na ovaj način do sada spasao više desetina dece.

"Oni nisu nepotrebni svetu", smatra Li.

Pročitajte: Rođena prva "beba troje roditelja"!

Iako to deluje neverovatno, nemali broj dece se ostavlja na ulici, da se smrzava i gladuje do smrti. Samo u Seulu, svake godine i po nekoliko stotina dece skonča na ovaj način, ne dobivši priliku ni da započnu život.

Sada, zahvaljujući humanosti jednog čoveka i ljubavi prema detetu i životu, promeniće se sudbina svih onih mališana koji su, baš kao i oni čije su mame odlučile da ih zadrže, posebni i predivni.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.