Vesti

Veliki dan za Srbiju: Otvoren Prirodnjački centar u Svilajncu!

Foto: Facebook/Prirodnjački centar Svilajnac
Foto: Facebook/Prirodnjački centar Svilajnac

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

U Svilajncu je juče otvorena ustanova koja će široj javnosti približiti neverovatan svet nauke, istorije sveta i prirode.

Zgrada ove institucije prostire se na površini od čak 3.000 kvardatnih metara, a tu je i naučno-zabavni park, koji zauzima 15.000 kvadratnih metara.

U samom objektu, posetioci će imati priliku da vide četiri tematske izložbe - „Svet dinosaurusa“, „Geološki vremeplov“, „Svet minerala i stena“ i „Biodiverzitet Srbije“.

Ovo su najzanimljivije izložbe u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Pogledajte šta su o ovom projektu za kamere kompanije Adria Media Group rekli ministar prosvete Srđan Verbić i Majkl Devenport.

Pored ovih postavki, tu su i razni drugi zanimljivi i edukativni sadržaji: specijalizovane učionice namenjene naučno-istraživačkom radu i multimedijalna sala s 3D tehnologijom.

Posebno je zanimljiv Dino park (Dinodville), koji je na otvorenom i sadrži 20 replika dinosaura u prirodnoj veličini. Najveća od njih je replika Diplodokusa (visoka 11 metara, a dugačka 20). U središnjem delu Dino parka nalazi se model vulkana visok 10 metara, u koji će posetioci imati priliku i da uđu i istraže magmatske aktivnosti.

Pogledajte kako izgleda Centar

Projekat je realizovan uz pomoć Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i donacije Evropske investicione banke.

Otvaranju Centra su prisustvovali ministar prosvete Srđan Verbić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, brojni stručnjaci, stanovnici Svilajnca i gosti iz svih krajeva Srbije.

Inicijalizacija u toku...