Kako gledanje simpatičnih snimaka mačića utiče na nas?

Pored toga što ćete se nasmejati i oraspoložiti kada pogledate neki zanimljiv snimak čija je glavna zvezda maca, naučnici otkrivaju da to nije jedino što ova mala krznena bića čine za nas.

Kako gledanje simpatičnih snimaka mačića utiče na nas? Foto: Shutterstock

Naime, gledanje ovakvih snimaka povećava pozitivne emocije i neutrališe loše, kaže Džesika Gal Majrik, koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja na Univerzitetu "Indijana" u Blumingtonu. 

Saznajte i: Da li je moguće da je kuga imala pozitivan uticaj na čovečanstvo?

"Neko bi možda pomislio da ispitivanje uticaja video sadržaja s mačićima nije dovoljno ozbiljna tema za naučno istraživanje, ali ovakvi sadržaju spadaju u najtraženije na internetu. Ako želimo bolje da razumemo uticaj koji internet vrši na nas kao na individue i društvo, onda nikako ne bi trebalo da ignorišemo klipove sa mačićima."

Pogledajte i: Psovanje pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje

Tokom 2014. godine na sajtu Youtube je objavljeno oko dva miliona klipova sa macama, a svaki od njih ima oko 26 milijardi pregleda. Takođe, ovi klipovi su u značajnoj prednosti u odnosu na druge klipove kada je u pitanju broj pregleda.

Učesnici u istraživanju opisivali su kako je gledanje ovih video-snimaka uticalo na njihovo rasploženje. Osećali su se, naime, bolje i pozitivnije, a ukoliko su nakon gledanja snimka imali neki zadatak, efikasnije i brže su ga ispunjavali. 

Saznajte i: Jabuka, zdravo voće koje u sebi krije jak otrov

Istraživanje koje je 2012. godine sprovedeno u Japanu  došlo je do zaključka da je gledanje video-klipova koji prikazuju ljupke životinje pozitivno uticalo na efikasnost i produktivnost u radu, ali i poboljšalo pažnju i koncentraciju. 

Pogledajte i: Ćelije raka slučajno pretvorene u zdrava krvna zrnca!

Jedan od ciljeva ovog istraživanja jeste da se ispita koliko je ovakva terapija efikasna i da li bi se mogla koristiti u slučajevima nekih oboljenja. 

Zato, ako ste ljubitelj mačaka, uživajte u svakom minutu ove kompilacije.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...