Konačno rešena misterija Halucigenije

Praistorijsko stvorenje koje su naučnici decenijama proučavali bilo je toliko neobične građe da zapravo niko nije mogao da utvrdi šta je na njemu glava, a šta rep...

Konačno rešena misterija Halucigenije Foto: Printscreen/Youtube

Najnovije analize konačno su pomogle istraživačima da proniknu u tajnu fosila malog bizarnog morskog bića koje je živelo pre oko 508 miliona godina. Hallucigenia je jedna od najupečatljivjih vrsta kambrijskog perioda, vremenske prekretnice u istoriji života na Zemlji, kada se pojavila većina životinjskih grupacija. 

Pogledajte i: Otkriven najstariji poznati ljudski fosil!

"Lepo je konačno saznati neke osnovne stvari o ovom stvorenju - koliko je imalo nogu, šta mu je bila glava, a šta rep", rekao je paleontolog Martin Smit s Univerziteta u Kembridžu. 

Saznajte i: Pronađena fosilizovana jaja dinosaura!

Hallucigenia, čiji su fosili pronađeni u kanadskim Stenovitim planinama, pripada primitivnoj grupi somotskih crva, životinja koje i danas postoje. Duga 10 do 55 centimetara, Hallucigenia je imala sedam pari bodlji nalik noktima na leđima kao i jednak broj dugih, krhkih nogu sa kljovama. Imala je tri para tankih pipaka blizu glave, kojima se služila kao antenama ili za varenje hrane. 

Pogledajte i: Kakvu je misteriju skrivao kovčeg biskupa Vinstrupa?<

Hallucigenia je dugo predstavljala zagonetku za naučnike. Sedamdesetih je vladalo ubeđenje da su joj leđne bodlje noge, od nogu se mislilo da su pipci, a od glave rep i obrnuto. 

"Za glavu se nekada mislilo da je loptasti grumen na jednom kraju životinje. Sada, međutim, znamo da taj grumen nije nikakav deo tela životinje, već da je reč o okamenjenim fluidima koji su istekli iz njenog anusa", objasnio je Smit za Rojters. 

Saznajte i: Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

Glava Halucigenije, čiji su položaj naučnici utvrdili pomoću najmodernijih tehnologija snimanja fosila, nalazila se na kraju dugog, gracioznog vrata i imala je dva oka u obliku zrna pasulja. Ova krajnje neobična životinja imala je i malu usnu duplju kroz koju je usisavala hranu. 

"Mora da je bila izuzetna za posmatranje", zaključio je paleontolog Žan Bernar Karon iz Kraljevskog muzeja Ontarija. 

Izvor: B92bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...