U subotu se obeležava Svetski dan nauke

U Srbiji će 10. novembra biti obeležen Svetski dan nauke, manifestacijama u Beogradu i Novom Sadu…

U subotu se obeležava Svetski dan nauke Foto: Shutterstock

Svetski dan nauke ustanovljen je na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen prošle godine na inicijativu Centra za promociju nauke. Ove godine ideja koja stoji iza manifestacija jeste da se istakne potreba za jačanjem svesti javnosti o ulozi nauke za mirno i održivo društvo.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana nauke je održivi razvoj za sve. Tim povodom, u Beogradu će u subotu, 10. novembra, biti otvorena izložba „Metahousig – naselja prošlosti i gradovi budućnosti“, koja predstavlja autentične vrednosti ovdašnjeg graditeljskog stvaralaštva spajajući dve krajnosti: praistoriju i savremeni trenutak.

Svetski dan nauke će biti obeležen i u Novom Sadu i to izložbom „CERN u Srbiji“, čije je otvaranje zakazano je za 9. novembar 2012, u holu zgrade Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu. Ovu izložbu, je uglavnom gradu već videlo više od 120.000 građana.

Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica UNESKO-a, 2011. godine je, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.