Jabuka, zdravo voće koje u sebi krije jak otrov

Iako se svrstava u u najzdravije plodove prirode, seme jabuke sadrži veoma otrovan sastojak, koji su nacisti koristili u gasnim komorama...

Jabuka, zdravo voće koje u sebi krije jak otrov Foto: Profimedia

Seme koje nalazimo unutar jabuke sadrži komponentu koja se sastoji od šećera i cijanida i naziva se amigdalin. Kada se preradi u ljudskom organizmu, ona se pretvara u cijanovodonik, jedan od ključnih sastojaka ciklona B, koji su u gasnim komorama koristili nacisti. 

Saznajte i: U čemu je razlika između voća i povrća?

Seme ostalog voća takođe sadrži cijanogenične glikozide, odnosno molekule u kojima se šećer vezuje za manje molekule koji nisu ugljeni hidrati. Kod trešanja, bresaka, jabuka, nekih vrsta badema šljiva, kajsija i malina ovo je uobičajen proces. U tapioki se nalazi linamarin, tako da, ako se njen koren ne obradi termički, može doći do trovanja. 

Pogledajte i: Kako sprečiti jabuke da potamne?

Dovoljno je da se pojede između 100 i 200 miligrama cijanida i u roku od nekoliko minuta posledice će se pokazati kao fatalne. Ipak, ukoliko ste progutali nekoliko semenki iz jabuke, ne paničite, jer naše telo može da svari male količine cijanida bez fatalnih posledica. Pušači takođe imaju sreće, jer udišu male količine cijanovodonika, koji se potom prerađuje u jetri tako da ga nema u dovoljnim količinama koje bi prouzrokovale ozbiljnije probleme.

Saznajte i: Kakav uticaj ima zmijski otrov na ljudsku krv? (VIDEO)

Ipak, ukoliko pojedete veliku količinu jabukinog semena, stručnjaci preporučuju da što pre odete u neki urgentni centar. Cijanid deluje brzo, pa je nužno da momentalno preduzmete nešto, jer se cijanid vezuje za enzime u mitohondrijama sprečavajući ih da koriste kiseonik, tako da smrt nastupa kao posledica gušenja. Trovanje cijanidom se tretira protivotrovima i ispiranjem, a osnovni simptomi su dezorijantisanost, nervoza, glavobolja i povraćanje.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...