Mit ili istina: Da li zaista postoje kiše životinja?

Od biblijskih vremena do danas kruže priče o kiši čije su vodene kapi zamenili psi, mačke, ribe, žabe... Da li je ova pojava moguća?

Mit ili istina: Da li zaista postoje kiše životinja? Foto: Wikipedia

Kiša životinja je metereološki fenomen koji se dešava kada se sitne životinje nađu u oblacima, a potom kroz kišne kapi padaju na zemlju. Ovaj fenomen se javlja od biblijskih vremena, pa smo tako čuli za kiše slepih miševa, zmija, ptica, žaba i tako dalje.

Ovim fenomenom se pre nekoliko godina bavio i National Geographic, koji piše da do kiše životinja dolazi kada se one nađu u pijavici, odnosno jakoj oluji koja se formira iznad velikih vodenih površina. Ovi oblaci stvaraju vihor sličan tornadu koji zadire u more, jezero ili okean. Pijavica može dostići brzinu od 160 kilometara na sat, pa u sebe povlači manje životinje. Važno je napomenuti da se voda kao sastojak nalazi u pijavici isključivo zbog procesa kondenzacije.

S druge strane, snažan vetar, koji je, takođe, sastavni deo pijavice može da povuče i veće životinje.

Kada se pijavica kreće iznad kopna, njena energija se smanjuje, pa samim tim pijavica mora da se oslobodi teških objekata koje nosi. Ponekad su ti objekti životinje, što objašnjava pojavu kiše životinja. Takođe, istovremeno se uslobađaju objekti sličnih težina.

Sve padavine, uključujući i kišu životinja, deo su kretanja vode u našoj atmosferi. Oblaci se uvek kreću od delova s visokim pritiskom ka onima s manjim pritiskom. 

Sve elementarne nepogode, poput oluja i jakih padavina, olakšavaju oblake, što im pomaže u kretanju kroz atmosferu.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.